Česká spořitelna končí spolupráci s Fincentrem. Zneužívalo naše značky, říká

Olga Skalková Ekonomika Olga Skalková, Ekonomika
Aktualizováno 23. 1. 2017 14:32
Banka neprodlouží partnerskou smlouvu, která končí 31. ledna. Vadí jí, že poradenská firma nazvala své produkty podobně jako Česká spořitelna. Fincentrum nařčení odmítá a zdůrazňuje, že ochranné známky má řádně registrované.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, přestává spolupracovat s poradenskou společností Fincentrum. Zdůvodňuje to opakovaným porušením partnerské smlouvy a jednáním, které bylo v její neprospěch, nebo ji přímo poškozovalo.

„Společnosti Fincentrum neprodloužíme smlouvu, která končí k 31. lednu. A současně na ni podáváme žalobu,“ potvrzuje generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon. Žaloba míří na zneužívání značek Erste Premier a Zdravé finance, které používá Česká spořitelna. Společnost Fincentrum je v pozměněné verzi začala využívat při prodeji vlastních služeb a pokračovala v tom i přes opakovaná upozornění.

„Když váš partner nazve svoji vlastní službu Fincentrum Premier a pak začne používat i název Moje zdravé Fincentrum, je to nefér a vnímám to i jako provokaci. Proto jsme se rozhodli smlouvu ukončit a podniknout i právní kroky,“ vysvětluje Salomon.

Poradci a pobočky Fincentra tak od února nebudou mít možnost sjednávat pro své klienty finanční služby České spořitelny, například hypotéky. Banka upozorňuje, že ti, kteří se už rozhodli prostřednictvím Fincentra její služby koupit, ale ještě obchod nedokončili, k tomu mohou využít poboček spořitelny.

Fincentrum patří spolu se společnostmi Partners a OVB mezi tři největší prodejce hypoték České spořitelny, na hypotečním trhu přitom spořitelně patří druhé místo. Objem obchodů, které pro ni Fincentrum zprostředkovává, banka nezveřejňuje. V samotných hypotékách má jít podle informací Aktuálně.cz přibližně o tři miliardy korun.

Chceme externí prodejce, ale bez neférových praktik

„Zmíněné problémy jsme začali s Fincentrem řešit už od prvního čtvrtletí loňského roku. Máme velký zájem o spolupráci s externími prodejními sítěmi, ale nefér a agresivní praktiky nebudeme dál tolerovat,“ říká Salomon.

Ze strany České spořitelny jde o překvapivé rozhodnutí. S Fincentrem spolupracuje od roku 2005. V posledních dvou letech se spořitelna intenzivně snaží vrátit na pozici jedničky hypotečního trhu a odstřihnutí Fincentra jí dosažení tohoto cíle zkomplikuje.

Negativní dopad chce spořitelna minimalizovat intenzivnější spoluprací s ostatními poradenskými firmami a vlastním prodejem přes pobočky. „Nezastírám, že podíl prodeje našich hypoték přes Fincentrum byl významný. I tak to není důvod, abychom na našem rozhodnutí něco změnili,“ dodává Salomon.

Ukončení spolupráce může mít vliv i na statistiku Hypoindex, za níž stojí právě Fincentrum. Na základě údajů z bank zveřejňuje každý měsíc průměrnou úrokovou sazbu nově poskytnutých hypoték. Pokud by do Hypoindexu přestala posílat data dvojka na trhu, ztratil by svou vypovídající hodnotu. „Ještě zvážíme, jak budeme dál postupovat,“ říká k tomu Salomon bez bližších podrobností.

Zaskočilo nás to

Společnost Fincentrum rozhodnutí České spořitelny zaskočilo, vyplývá z vyjádření jejího mediálního zástupce Miroslava Beneše.

"Společnost Fincentrum nemá od České spořitelny informace ani o rozhodnutí neprodloužit smlouvu o spolupráci, ani o jakékoli žalobě. Na dnešní odpoledne byla naplánována schůzka, kde měla probíhat jednání o další spolupráci. Po více než jedenácti letech úspěšné spolupráce jsme podobným přístupem překvapeni a považujeme jej za velmi nekorektní," tvrdí Beneš.

Nařčení z porušení ochranných známek považuje za absurdní. "Rádi bychom odkázali na platné a řádně registrované ochranné známky ve vlastnictví společnosti Fincentrum, se kterými dlouhodobě pracujeme – například Fincentrum Premier nebo Fincentrum Platinum," říká Beneš.

„Jako zakladatel Fincentra jsem zažil pět generálních ředitelů České spořitelny, vždy jsme se dokázali dohodnout a vždy jsme našli cestu k překonání odlišného vnímání světa," dodává Petr Stuchlík, zakladatel a předseda představenstva Fincentra.

Už nyní se podle něj ozývají konkurenční banky se speciálními nabídkami na okamžité nahrazení produktů České spořitelny. "V dávné minulosti takto společnosti Fincentrum zbrkle vypověděly spolupráci i dvě jiné instituce. Po propadu v jejich obchodních výsledcích však z jejich strany došlo během několika měsíců k obnovení spolupráce. Jsem přesvědčen, že rozum zvítězí nad ukvapeností i v případě České spořitelny a případné problémy bude řešit jednáním a ne přes média," říká Stuchlík.

 

Právě se děje

Další zprávy