Česká podpora zelené elektřiny není proti pravidlům EU

ČTK ČTK
11. 6. 2014 12:40
Společnost Solar Global neuspěla u Evropské komise se stížností na 26procentní srážkovou daň na elektřinu ze solárních elektráren.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brusel - Český systém podpory produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů je v souladu s evropskými pravidly o státní podpoře. Uvedla to ve středu Evropská komise s tím, že systém podporuje evropské energetické cíle a nedeformuje hospodářskou soutěž.

V Česku od začátku loňského roku platí zákon o podporovaných zdrojích energie a před rokem si u Komise stěžovala česká společnost Solar Global kvůli 26procentnímu odvodu z výnosů fotovoltaických elektráren.

Podle eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunii schéma podpory pomáhá Česku plnit cíle spojené s využíváním energie z obnovitelných zdrojů. Středeční rozhodnutí Komise se přitom týká jen zařízení schválených po 1. lednu 2013, tedy od chvíle, kdy začala platit nová zákonná úprava.

Dodatečná opatření ke sladění

Česko učinilo podle Komise řadu dodatečných opatření, aby úpravu podpory sladilo s evropskými pravidly. Mezi jinými to bylo zavedení mechanismů, které producentům energií z obnovitelných zdrojů brání získávat kompenzace výrazně nad dodatečné náklady spojené právě s využíváním takových zdrojů.

Český systém podpory podle Komise využívá garantované výkupní ceny a "zelené bonusy" pro elektřinu vyprodukovanou vodními, větrnými a solárními elektrárnami či za využití biomasy, bioplynů nebo geotermálních sil.

Tisková zpráva Komise uvádí, že v letošním českém rozpočtu je na ně vyčleněno okolo 91 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun).

Společnost Solar Global loni v květnu uvedla, že je přesvědčena, že 26procentní odvod je v rozporu s právem Evropské unie. Česko odvod zavedlo v reakci na solární boom z let 2009 a 2010. Podle firmy solární odvod porušil právo EU v oblasti energetiky, volného pohybu kapitálu, práva na vlastnictví i práva na ochranu proti zásahu do pokojného užívání majetku. Zavedení odvodu údajně narušilo i princip legitimního očekávání.

 

Právě se děje

Další zprávy