Česká národní banka žaluje Volkswagen kvůli kauze Dieselgate. Chce odškodné za pokles akcií

Tomáš Pergler
11. 11. 2016 16:57
ČNB má akcie německého koncernu ve svých devizových rezervách. Pokud by se k žalobám ostatních investorů proti VW nepřipojila, riskovala by výtky kvůli nedodržování zásady péče řádného hospodáře.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Mezi stovkami investorů, kteří zažalovali automobilku Volkswagen o odškodné v kauze Dieselgate, je také Česká národní banka. Její bankovní rada podle zjištění Hospodářských novin schválila podání žaloby prostřednictvím zahraniční právní společnosti už v létě.

Centrální banka drží zhruba desetinu svých devizových rezerv v akciích. Ke konci loňského roku připadaly téměř dvě třetiny tohoto portfolia na evropský akciový index MSCI Euro, do něhož patří také akcie německé automobilky. Pokud by se k žalobám ostatních investorů proti VW nepřipojila, riskovala by výtky kvůli nedodržování zásady péče řádného hospodáře.

Centrální banka nechtěla oficiálně žalobu potvrdit s odůvodněním, že se nevyjadřuje ke konkrétním titulům svého portfolia. "Informace, které můžeme zveřejnit, uvádíme pravidelně v našich výročních zprávách. Při správě devizových rezerv vždy postupujeme v souladu s principy odborné péče," uvedl mluvčí ČNB Marek Zeman.

Zemský soud v dolnosaském Braunschweigu, do jehož obvodu spadá i sídlo Volkswagenu ve Wolfsburgu, obdržel do září kolem 1400 žalob. Požadovaná suma odškodného přesáhla osm miliard eur, tedy více než 200 miliard korun. Jak velkou částku požaduje ČNB, není známo.

Podrobnosti čtěte v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy