Česká národní banka nechala úrokové sazby beze změny. Ekonomice se bude dařit, čeká

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 5. 2018 14:53
Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstává na 0,75 procenta. Podle Rusnoka přijde zvýšení na konci roku.
Sídlo ČNB.
Sídlo ČNB. | Foto: Václav Vašků

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstala na 0,75 procenta. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok následně na tiskové konferenci uvedl, že pro ponechání sazeb beze změny hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady. Jeden člen hlasoval pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu na jedno procento.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby letos na počátku února. Základní úroková sazba stoupla o 0,25 procentního bodu. V březnu sazby ČNB nechala beze změny. Guvernér Rusnok tehdy uvedl, že po únorovém zvýšení úrokových sazeb je jejich další růst možné očekávat nejdříve v závěru letošního roku a pak zejména v příštím roce.

"ČNB s dalším zvyšováním sazeb vyčkává. Jednak proto, aby zjistila, jak se prozatím v ekonomice projevilo dosavadní trojí zvýšení sazeb, jednak proto, aby vyčkala na více informací týkajících se dalšího ekonomického vývoje v eurozóně a načasování konce nestandardní měnové politiky Evropské centrální banky," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Sazba se má letos zvyšovat minimálně jednou

Pokud podle Seidlera tuzemská ekonomika bude pokračovat v příznivém vývoji, pak by silná spotřeba domácností v kombinaci s růstem mezd a pomaleji posilující korunou měla umožnit v druhé polovině letošního roku úrokové sazby ještě dvakrát zvýšit.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem dražší půjčky na bydlení.

V letošním roce připadá v úvahu na základě nové prognózy ČNB jedno zvýšení základní úrokové sazby, a to na konci roku. Nelze ovšem vyloučit ani dřívější růst sazeb, uvedl Rusnok. V příštím roce podle něj bude hodně záležet na vývoji měnové politiky Evropské centrální banky.

"V podstatě ta úvaha, která je obsažena v prognóze, směřuje k tomu, že v úvahu by přicházelo jedno zvýšení v posledním čtvrtletí letošního roku. Nicméně je to podmíněno ostatními předpoklady prognózy. Je pro nás důležitý kurz. Nelze tak vyloučit ani dřívější zvýšení sazeb. V příštím roce bude hodně záležet na vývoji v Evropské centrální bance a jaký prostor se vytvoří pro naše další kroky," uvedl.

Zlepšení odhadu růst české ekonomiky letos i příští rok

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos ČNB čeká růst ekonomiky o 3,9 procenta a příští rok o 3,4 procenta, uvedl dnes Rusnok.

V předchozí únorové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,6 procenta a příští rok s 3,2 procenta.

V případě inflace ČNB odhad pro druhé čtvrtletí příštího roku snížila na 1,7 procenta. V únorové prognóze počítala s 1,8 procenta. Pro třetí čtvrtletí 2019 odhad nechala na 1,8 procenta.

"Nedávné snížení inflace pod dvouprocentní cíl ČNB odráželo odeznění loňských jednorázových faktorů a pokles dovozních cen. Domácí inflační tlaky nicméně zůstávají silné, ale budou se postupně zmírňovat," uvedl Rusnok. Inflace tak letos podle něj bude pod dvouprocentním cílem, ale na horizontu měnové politiky se vrátí těsně ke dvěma procentům.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle guvernéra vyrovnaná. Nejistotou pro případný růst i pokles inflace jsou síla a skladba domácích inflačních tlaků, vývoj kurzu koruny a vývoj v zahraničí.

Centrální banka v nové prognóze dál očekává, že průměrný kurz koruny letos bude 25 Kč/EUR a příští rok posílí na 24,40 Kč/EUR. V předchozí únorové prognóze ČNB letos počítala s kurzem 24,90 koruny za euro a příští rok s 24,50 Kč/EUR.

Rusnok dále uvedl, že nové prognóze odpovídá nejprve přibližná stabilita tržních úrokových sazeb a od přelomu roku 2018 a 2019 jejich další růst. "Významným omezením rychlejšího zvyšování sazeb bude nadále uvolněná měnová politika Evropské centrální banky," řekl.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta a příští rok na 3,3 procenta. Česká bankovní asociace minulý týden zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 3,6 procenta, příští rok čeká růst o 2,8 procenta. Podle dnešní prognózy Evropské komise česká ekonomika letos poroste o 3,4 procenta a příští rok o 3,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy