Česká národní banka opět zvýšila úrokové sazby, chystá se zkrotit zvyšující se ceny

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 8. 2021 16:36
Bankovní rada České národní banky podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Důvodem zvýšení sazeb jsou podle ekonomů především obavy z růstu inflace související s oživením ekonomiky. Ve zvyšování úrokových sazeb přitom bude ČNB podle ekonomů pokračovat.
Jiří Rusnok
Jiří Rusnok | Foto: ČTK

Na posledním měnovém jednání 23. června rada poprvé od února 2020 zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tehdy stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Pro toto rozhodnutí hlasovali čtyři členové bankovní rady. Člen bankovní rady Vojtěch Benda hlasoval dokonce pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Dva členové, Aleš Michl a Oldřich Dědek, pak byli pro ponechání úrokových sazeb beze změny. Před pandemií loni v únoru byla základní sazba na 2,25 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Bankovní rada ČNB je připravená zvyšovat úrokové sazby na každém dalším letošním zasedání. Podle Rusnoka počítá nová makroekonomická prognóza s růstem sazeb na každém dalším letošním zasedání i na počátku příštího roku. Zároveň přitom pro dnešní zasedání prognóza implikovala růst sazeb o 0,5 procentního bodu, dodal Rusnok. Letos má rada naplánované jednání o sazbách ještě v září, listopadu a v prosinci.

Podle guvernéra rada dbá na to, aby se inflace v horizontu zhruba jednoho až jednoho a půl roku pokud možno dostala ke dvěma procentům. "Už bohužel dneškem neovlivníme druhou polovinu letošního roku," dodal.

Letos má ekonomika růst o 3,5 procenta

Česká národní banka v nové prognóze také zlepšila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, naopak pro příští rok odhad mírně zhoršila. Nově tak letos počítá s růstem ekonomiky o 3,5 procenta a příští rok s růstem o 4,1 procent. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady o tom informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Pro rok 2023 očekává ČNB v nové prognóze růst ekonomiky o tři procenta. V předchozí květnové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 1,2 procenta a příští rok o 4,3 procenta.

"Případné další zpřísnění protiepidemických opatření by již nemělo mít hmatatelné hospodářské dopady. Pomůže tomu proočkovanost, tak i dostupné nové formy medikace a i fakt, že se ekonomika naučila s koronavirem fungovat," uvedl guvernér.

Rusnok dále uvedl, že s novou prognózou je konzistentní růst tržních úrokových sazeb od poloviny letošního roku.

Banky na zvýšení sazeb nebudou bezprostředně reagovat

"Dnešní krok centrální banky byl očekávaný, neměl by tak mít na trhu příliš výrazný dopad," řekl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Hypoteční sazby již začaly v předešlých měsících mírně růst a postupně tak reagují na vývoj tržních sazeb. Ty zohledňují řadu faktorů, a to včetně budoucího zvyšování sazeb ze strany ČNB. Její dnešní krok tak podle něj byl v tržních sazbách již zohledněn sám o sobě a ke skokovému růstu hypotečních sazeb nepovede. Budou však patrně dále postupně mírně růst v souladu s vývojem úrokových sazeb na trhu, dodal.

Na základě výstupů z minulého zasedání a vyjádření členů bankovní rady jsme tento krok očekávali, souhlasil ředitel produktové a procesní divize mBank pro Česko a Slovensko Martin Podolák. 

Air Bank v souvislosti s růstem ceny zdrojů od pátku 6. srpna zvyšuje základní úrokové sazby u hypoték o 0,2 procentního bodu. "Zároveň ale od stejného data klientům začneme nabízet nové pojištění schopnosti hypotéku splácet, které sazbu sníží o 0,15 procentního bodu. U půjček v tuto chvíli změnu sazeb nechystáme," uvedla mluvčí banky Jana Pokorná.

"Bezprostředně se na rozhodnutí regulátora reagovat nechystáme, nicméně nadále platí, že situaci na trhu bedlivě sledujeme a vyhodnocujeme. Předpokládáme, že do konce roku budou úrokové sazby u hypoték pozvolna růst," upozornil ředitel úvěrových produktů v České spořitelně Filip Belant.

Dlouhodobé sazby by měly být vývojem repo sazby ovlivněny ve stejném směru, i když ne nutně jedna k jedné, doplnil mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Hypoteční sazby podle něj mají navíc velkou setrvačnost, reagují tedy se zpožděním na již uskutečněný růst bankovních sazeb.

 

Právě se děje

Další zprávy