Česká měna překonala pětiletý rekord, posílila na 25,35 koruny za euro

ČTK ČTK
18. 1. 2018 13:58
Koruna opět posunula svůj pětiletý rekord. Reaguje tak na slova o tom, že úrokové sazby ČR musí podle ČNB výrazně stoupnout.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Česká měna dnes po poledni posílila na 25,35 koruny za euro, čímž znovu posunula svůj téměř pětiletý rekord. Ve středu končila obchodování na úrovni 25,40 koruny za euro a krátce se dostala i pod tuto hodnotu. Během nočního obchodování pak posílila k hodnotě 25,36 koruny za euro. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Investice
Autor fotografie: iStock

Od ukončení intervencí loni v dubnu se koruna k hodnotě 25,40 koruny za euro dostala poprvé koncem listopadu po půlročním pozvolném posilování. Poté znovu oslabovala, koncem prosince dosáhla na 25,95 koruny za euro, ale závěr roku ji zastihl na silnějších 25,53 koruny za euro.

Česká měna ve středu podle analytiků navázala na úterní posilování, kterým reagovala na vyjádření člena bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendy, z nějž trh vyvodil, že české úrokové sazby musí rychle a výrazně vzrůst. Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora očekává, že výhled úrokových sazeb pošle korunu během roku ke hladině 25 korun za euro.

Hlavní ekonom ING Bank v ČR Jakub Seidler upozornil, že obecně se očekává další zvýšení úrokových sazeb na únorovém jednání bankovní rady. "Více než samotné rozhodnutí ČNB bude tak pro kurz koruny podstatnější, jak vyzní komunikace ČNB ohledně načasování dalšího zvyšování sazeb v letošním roce," dodal.

K dolaru koruna proti středečnímu závěru po poledni posílila o čtyři haléře na 20,71 koruny za dolar.

 

Právě se děje

Další zprávy