Česká měna posiluje nejvíc na světě, hlásí ekonom. Drží se pod 26 korunami za euro

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
3. 10. 2017 14:31
Jedno euro bylo možné v úterý odpoledne na mezibankovním trhu pořídit za zhruba 25,92 koruny. Udržet se pod hranicí 26 korun za euro pomáhá české měně očekávání dalšího růstu sazeb ČNB. Ekonomové očekávají, že do konce příštího roku by se kurz mohl dostat až k 25 korunám za euro.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Zatímco na začátku srpna se česká měna po zvýšení úrokových sazeb ČNB dostala pod 26 korun za euro jen na hodinu a půl, nyní se pod touto hranicí nachází stabilně už druhý den. V úterý odpoledne se kurz pohyboval okolo 25,92 koruny za euro.

"K dnešnímu dni koruna vůči euru v porovnání s úrovněmi z konce roku 2016 posílila zhruba o 4,2 procenta. To je více než kterákoliv jiná měna v Evropě či Asii," říká hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Vývoj kurzu koruny k euru
Vývoj kurzu koruny k euru | Foto: Reuters

I tentokrát přispěla k posílení měny především Česká národní banka, shodují se ekonomové. Na svém zasedání minulý týden sice k dalšímu zvýšení sazeb ještě nepřistoupila, ale hlasování rady skončilo nejtěsnějším možným poměrem 4:3. To ukazuje na velkou pravděpodobnost, že v listopadu už sazby nahoru půjdou.

"Za rozhodující faktor stávajícího posilování koruny považuji odhodlanost české centrální banky pokračovat ve zvyšování jejích úrokových sazeb, která je více zřetelná i díky rychlejšímu růstu mezd," uvádí ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Česká národní banka se růstem sazeb snaží krotit inflaci. Ta v srpnu dosáhla 2,5 procenta a už devět měsíců v řadě se drží na nebo nad dvouprocentním cílem centrální banky. Do konce letošního dubna přitom ČNB umělým oslabováním koruny naopak růst inflace podporovala. Na nákup eur na devizovém trhu vydala v rámci intervencí přes dva biliony korun.

Vyšší sazby pak do Česka lákají investory, kteří hledají nejvýhodnější způsob, jak zhodnotit své volné prostředky. Čím více peněz do Česka zvenku "přiteče", tím vyšší tlak na zhodnocení měny vznikne. Posilování koruny je podporováno také silným růstem ekonomiky, zvyšováním mezd a nízkou nezaměstnaností.

Ekonomové se shodují, že česká měna bude posilovat i dál. V následujících měsících by se mohla podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře dostat až k úrovni 25,70 za euro, na které se nacházela v listopadu 2013 před tím, než ČNB přistoupila k jejímu umělému oslabování. "Impulz může přinést zasedání ČNB na začátku listopadu. Otázkou na něm však nebude jen případné další letošní zvýšení sazeb, ale také to, jak prudké zvyšování sazeb plánuje ČNB pro příští rok," upřesňuje Sklenář.

Podle Radomíra Jáče se koruna pod úrovní 25,70 za euro "usadí" v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. Nejpozději v létě 2018 by pak mohla prorazit úroveň 25,50 za euro. "Koruna má na to, aby posílila, ale uplynulý půlrok od konce kurzového závazku ukazuje, že tento vývoj není vždy jednoduchý a přímočarý," uvádí Jáč.

Zpevňování měny očekává také hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Do konce příštího roku by se podle něj kurz mohl dostat až na úroveň 25 korun za euro. "Pozor ale na efekt konce roku, kdy z různých důvodů včetně regulatorních mohou být někteří investoři donuceni částečně koruny prodat. Existuje tak riziko dočasného oslabení koruny," upozorňuje Vejmělek na jedno z rizik pro příští měsíce.

Přihlaste se k našim newsletterům
Odhlásit se můžete kdykoliv.
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů naleznete ZDE.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše je důležité mít na paměti také to, že spekulanti, kteří před dubnovým koncem kurzového závazku ČNB vsadili na posílení české měny, stále drží koruny za desítky miliard eur. Růst sazeb by přitom mohl přilákat další zahraniční peníze, což by pro korunu mohlo znamenat riziko do budoucna.

"Čím víc překoupená bude koruna dnes, tím víc citlivá bude na změnu měnové politiky v eurozóně. První zvýšení sazeb Evropské centrální banky (ECB) může nastartovat odliv spekulativního kapitálu a může korunu dočasně výrazně oslabit," varuje Bureš. Zároveň ale dodává, že v tuto chvíli se ECB k ničemu takovému nechystá.

 

Právě se děje

Další zprávy