Česká měna oslabila pod 26 Kč za dolar, poprvé od roku 2004

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 3. 2015 16:55
Podle analytiků za propadem stojí oslabování eura k dolaru související s tím, že Evropská centrální banka zahájila rozsáhlé nákupy dluhopisů s cílem podpořit ekonomiku.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Česká měna dnes poprvé od roku 2004 oslabila na 26 korun za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytiků za propadem stojí oslabování eura k dolaru související s tím, že Evropská centrální banka tento týden zahájila rozsáhlé nákupy dluhopisů s cílem podpořit ekonomiku.

Kolem půl páté odpoledne stál dolar na trhu 26,064 koruny, ještě v pondělí odpoledne 25,15 koruny. Euro dnes kolem půl páté stálo 27,32 koruny.

V roce 2004 stál dolar i přes 27 korun, ve druhé půlce roku se ale kurz dostal pod 26 korun za dolar a od té doby až do dneška už šestadvacetikorunovou hranici neprolomil.

Analytici již dříve tento týden oslabování koruny k dolaru daly do souvislosti s oslabováním eura k americké měně. Euro doplácí podle odborníků na spuštění takzvaného kvantitativního uvolňování ze strany Evropské centrální banky (ECB).

Nákupy státních a dalších dluhopisů v rámci uvolňování měnové politiky by mohly chránit země eurozóny před nákazou nové řecké krize, řekl ve středu šéf ECB Mario Draghi. ECB zahájila tyto nákupy počátkem tohoto týdne, a výnosy dluhopisů většiny zemí eura kvůli tomu od pondělka klesají.

 

Právě se děje

Další zprávy