Česká měna posílila nejvíce od začátku srpna, prolomila hranici 26 korun za euro

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
29. 9. 2017 17:25
Vývoj kurzu koruny k euru může souviset s očekáváním, že Česká národní banka bude pokračovat v postupném zvyšování svých úrokových sazeb.
Analytiky překvapilo, že posílila zrovna dnes.
Analytiky překvapilo, že posílila zrovna dnes. | Foto: ČTK

Praha - Česká měna dnes prolomila hranici 26 koruny za euro, krátce se dostala až na 25,92 koruny za euro, tedy na nejsilnější úroveň od začátku srpna. Uzavřela ale nakonec na hodnotě 25,99 koruny za euro - o tři haléře silnější oproti konci středečnímu obchodování. Vůči dolaru koruna posílila o 18 haléřů na 21,99 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.

"Dnešní vývoj koruny bezesporu překvapil, jelikož na trhu se obecně předpokládalo, že díky dnešní splatnosti státních poukázek převyšující objem 40 miliard korun může mít koruna naopak tendenci oslabovat," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Vývoj kurzu koruny k euru může podle něj částečně souviset s očekáváním trhu, že Česká národní banka bude pokračovat v postupném zvyšování svých úrokových sazeb. Překvapující je ale podle něj to, že psychologická hranice 26 koruny za euro byla prolomena právě dnes.

"Hlavní příčinou dnešního vývoje tak může být horší likvidita na trhu způsobená prodlouženým víkendem ve spojení s některými obchody, které se odehrávají na konci čtvrtletí," míní. Pokud je příčinou dnešního vývoje především nižší likvidita, mělo by v příštím týdnu dojít opět ke korekci kurzu koruny směrem ke slabším hodnotám, dodal.

Marek Dřímal z Komerční banky předpokládá, že v následujících dvou měsících by se kurz koruny mohl dostat k úrovním 25,50 až 25,70 Kč/EUR, a to díky dobré ekonomické kondici a pravděpodobnému rychlému zpřísňování měnové politiky ČNB, podotkl.

 

Právě se děje

Další zprávy