Česká firma vyvinula záchranu před zavazadly s výbušninou. Na letištích pomůže Dezintegrátor

ČTK ČTK
2. 6. 2017 13:25
Novinka od pardubické Explosie vygeneruje velmi rychlý mrak hmotných částic, který prorazí obal předmětu a tím oddělí rozbušku od trhaviny. Firma dokončila vývoj a brzy výrobek, který obsahuje trhavinu Semtex, uvede na trh.
Dezintegrátor - přístroj k zneškodňování podezřelých zavazadel například na letištích
Dezintegrátor - přístroj k zneškodňování podezřelých zavazadel například na letištích | Foto: ČTK

Pardubice - Pardubická společnost Explosia vyvinula novinku v boji proti terorismu. Nazvala ji Dezintegrátor a slouží k zneškodňování podezřelých zavazadel například na letištích. Kufry, batohy, barely nebo i dřevěné bedny rozmetá pomocí speciální náložky, aniž by případnou výbušninu uvnitř poškodil.

"Dezintegrátor vygeneruje velmi rychlý mrak hmotných částic, který prorazí obal předmětu," říká autor produktu Ladislav Říha. Mrak vyvine rychlost vyšší než jeden kilometr za vteřinu.

Velmi vysoká rychlost je podstatná. I kdyby nástražný systém v kufru spustil, nedojde k iniciaci trhaviny, protože se v několika milisekundách obsah zavazadla rozptýlí.

"Je dost pravděpodobné, že rozbuška odletí mimo nálož a dojde jen k drobnému výbuchu jako z pistole a zbytek trhaviny je někde po okolí," dodal Říha.

Výrobek odborníci testovali několik let. Na zbrojním veletrhu v Brně nyní získal jednu z prvních cen. Explosia dokončila vývoj a brzy výrobek ve dvou provedeních uvede na trh. Obě obsahují trhavinu Semtex. S menším množstvím otevře běžné zavazadlo, větší množství prorazí ocel až do tloušťky čtyři milimetry.

"V současné době se připravují rozsáhlé zkoušky, které mají za cíl zavést tento nový prostředek do výbavy pyrotechnické služby," uvedl mluvčí Explosie Martin Vencl. Společnost očekává, že zájem by mohla mít i armáda a složky integrovaného záchranného systému.

Zavazadlo po použití Dezintegrátoru
Zavazadlo po použití Dezintegrátoru | Foto: ČTK

Firma před zraky novinářů otestovala obě verze Dezintegrátoru. Kožený kufr po výbuchu obsahoval menší kulatou díru a trika v něm byla až na jednu výjimku nepoškozená. Větší sílu vyvolal výbuch kovového kufru. Z něj zbyl jen rám. Rozbuška odlétla několik metrů daleko, stejně jako části zavazadla i oblečení.

Firma Explosia je výrobce výbušnin, existuje od roku 1920. Od roku 2002 ji stoprocentně vlastní stát. Součástí firmy je Výzkumný ústav průmyslové chemie, který novinku vyvinul. Společnost do konce druhé světové války fungovala samostatně, o rok později se spojila s chemičkou Synthesia a podniky fungovaly pod názvem Východočeské chemické závody. V novodobé historii nějakou dobu patřila skupině Agrofert.

 

Právě se děje

Další zprávy