Česká firma přináší konopí zpět do tuzemské textilní produkce

ČTK ČTK
28. 7. 2016 13:35
Firma Bohempia vyrábí z konopí nejen oblečení, ale například i ručně šité tenisky. Konečný vzhled bot si může dokonce určit sám zákazník.
Konopí. Ilustrační foto
Konopí. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - O návrat konopí do českého textilního průmyslu se pokouší česká firma, která z této široce využitelné rostliny vyrábí nejen oděvy, ale i tenisky. "Je to návrat k tradici. V české a moravské lidové kultuře bylo konopí vždy hlavním zdrojem pořádného textilního vlákna. Bylo tomu tak až do konce 19. století, než se rozšířila bavlna," říká Tomáš Rohal, zakladatel firmy Bohempia. Kromě ručně šitých tenisek vyrábí také konopná trika, ponožky, rukavice a ručníky a plánuje také konopné džíny.

Název firmy vychází z latinského výrazu pro Čechy (Bohemia) anglického výrazu pro technické konopí (hemp). Ručně šité tenisky vznikají celé v Česku. Konopnou látku si firma nechává sama vyrábět. Vlákno pochází z Francie, ale jeho zpracování v přádelnách a tkalcovnách s dlouhou tradicí je ryze české.

Konečný vzhled bot si může zvolit zákazník, když si vybere z několika barevných variant boty a podrážky. Obuv vzniká bez použití kousku kůže, je ortopedicky tvarovaná a její tvůrci vyznávají principy takzvané pomalé módy (slow fashion) - i tím, že není nutný dovoz ze vzdálených lokalit, jako je Afrika nebo Střední Asie, čímž se šetří náklady na dopravu i životní prostředí.

"Konopí je funkční materiál, který roste na poli," chválí Rohal kvality rostliny, která má podle něj vlastnosti dnes populárních takzvaných funkčních materiálů, které ale vznikají přidáváním různých příměsí, třeba stříbrných vláken či bambusu. Textilie z konopí mají samy o sobě antibakteriální a antiseptické vlastnosti a přírodní termoregulaci. Pohlcuje UV záření, je velmi pevné, a tudíž trvanlivé, říká Rohal.

Pevnost konopného vlákna dokládá i historie a jeho používání při výrobě knižního papíru - středověké rukopisy dodnes přežily i díky kombinaci dřeva a konopí při výrobě papíru pro ně. A bankovky se dodnes vyrábějí právě kvůli potřebné trvanlivosti také i z konopného vlákna, říká Rohal.

Svou firmu založil v únoru 2015 po více než roce příprav. Tomáš Rohal vystudoval obor Konstrukce textilních strojů na liberecké univerzitě. Po absolvování studia se této profesi nikdy nevěnoval, protože české textilní továrny se tehdy spíše zavíraly a výroba se masivně přesouvala na Východ. Věnoval se mimo jiné energetice a obnovitelným zdrojům. Vedle své kariéry se však zabýval myšlenkou založit vlastní značku s konopnými produkty a vytvořit společensky zodpovědný start-up, který podpoří právě i lokální výrobu, již expanze asijských výrobků potlačila.

 

Právě se děje

Další zprávy