Česká filantropie dnes? Průhlednější a profesionálnější

Michal Růžička
5. 7. 2012 18:11
Fórum dárců slaví patnáct let existence. Co všechno už se mu podařilo?
Klára Šplíchalová: Lidé mohou přispět na dobrou věc, aniž by se museli bát, zda jejich peníze putují tam, kam mají.
Klára Šplíchalová: Lidé mohou přispět na dobrou věc, aniž by se museli bát, zda jejich peníze putují tam, kam mají. | Foto: Ondřej Besperát

Fórum dárců slaví 15 let své existence. „Ať už mluvíme o nadační komunitě, o legislativní úpravě, o dárcovské sms nebo o prvním českém dárcovském portálu Darujsprávně.cz, je zřejmé, že Fórum dárců sehrálo v uplynulých letech významnou roli tím, že průběžně měnilo pohled na dárcovství a jeho možnosti u nás," říká ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Výročí této organizace je pro ni i připomínkou faktu, že se české nadace a fondy uměly spojit, čímž prokázaly svůj význam pro rozvoj české občanské společnosti. To potvrzuje i unikátní roli Fóra dárců, neboť jako jediná u nás sdružuje nadace, fondy a dárce pod jednu střechu.

Poslání Fóra dárců jako střešní organizace je široké. Organizace si klade za cíl rozvoj podmínek pro filantropii u nás. „Za dobu fungování Fóra dárců se povedlo nejen posílit roli nadačních subjektů, jejich kredibilitu a transparentnost," říká Šplíchalová, „ale podařilo se zavést i potřebné nástroje, které umožňují lidem přispět na dobrou věc, aniž by se museli bát, zda jejich peníze putují tam, kam mají."

I proto se aktivity Fóra dárců ubírají již řadu let směrem k posilování legislativních podmínek pro dárcovství. Krom spolupráce na změnách několika klíčových zákonů iniciovalo v minulosti Fórum dárců řadu veřejných diskusí na toto téma.

Jako každá živá organizace, i Fórum dárců se za posledních 15 let hodně rozrostlo. Pokud se týká členů, má jich dnes sedmdesát a sdružuje jak privátní, tak firemní nadace a fondy. Co do činnosti také rozšířilo svůj záběr. Kromě servisní role pro své členy se Fórum dárců věnuje vzdělávacím aktivitám, legislativní činnosti, analýzám, ale také velmi praktickým věcem, jako je například soutěž pro neziskové organizace Být vidět, Žebříček českých nadací a fondů a podobně.

Klára Šplíchalová nepůsobí ve Fóru dárců od jeho založení. Začala tu pracovat před deseti lety, ale i tak má pocit, že byla u obrovských proměn: „Celé prostředí se za tu dobu hodně zprofesionalizovalo, neziskové organizace a firmy se naučily společně komunikovat i spolupracovat a tak mají za sebou řadu společných projektů se zajímavými výsledky."

V příštích letech bude podle Kláry Šplíchalové patřit k hlavním prioritám Fóra dárců důraz na dobrovolné standardy a na transparentnost.

„Chceme posilovat dobrou reputaci jak známých a zavedených nadací a fondů, tak pomáhat i těm, kteří právě začínají a potřebovali by pomoci buď se založením, nebo s nastavením procesů. I proto jsme nově zavedli možnost takzvaného přidruženého členství, které je určeno právě těmto organizacím. A v neposlední řadě chceme přibližovat lidem svět dobročinných a veřejně prospěšných organizací, dát jim možnosti, jak přispět na jejich činnost, a to jak finančně, tak i jinak než penězi."

„Samozřejmě", říká ředitelka Fóra dárců, „že se organizace zabývá i novými trendy v návaznosti na nové technologie a na proměny hodnot ve společnosti. Nové technologie (mobilní aplikace, online dárcovství a další možnosti) jsou v oblasti dárcovství zcela klíčové. Podle dat z posledních britských výzkumů budou dárci v nejbližších letech nejraději využívat online technologie k přispívání na dobrou věc - a i proto rozvíjíme portál Darujspravne.cz."

A co Kláru Šplíchalovou osobně motivuje k tomu, aby se snažila posouvat Fórum dárců dál?

„To je asi úplně nejtěžší otázka, kterou jste mi mohl položit," říká. „Být v čele takto významné střešní organizace je pro mě velká výzva. Proto si tím více vážím důvěry výkonného výboru Fóra dárců, a tedy zástupců všech našich členských Asociací nadací, fondů a firemních nadací. Z výsledků naší práce mám velikou radost, protože pomáhají nadacím, fondům, ale i ostatním neziskovým organizacím v jejich nesmírně důležité činnosti."

(Vyšlo v časopise CSR fórum 6/2012)

 

Právě se děje

Další zprávy