Zrychlíme reakci na nebezpečné potraviny, plánuje vláda

ČTK ČTK
13. 3. 2013 13:45
Vláda schválila novelu zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Vláda ve středu schválila novelu zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Právní úprava má mimo jiné umožnit rychlejší reakce státu v případě potravinových krizí, jakými byly kauza s dioxiny v mase a vejcích či nedávná metanolová aféra.

Nově navrhovaná opatření mají zvýšit efektivitu kontroly a ochrany spotřebitelů. Informoval o tom po jednání kabinetu premiér Petr Nečas.

Územní inspektoráty mají získat podle novely například možnost ukládat opatření i mimo jejich územní působnost v případech, že mají podezření, že obchodní řetězec prodával nebezpečnou potravinu v dalších regionech.

Podobně má být regionálním pobočkám inspekce umožněno vydávat opatření přesahující územní působnost v případech, kdy mají podezření, že stejnou nebezpečnou potravinu prodává více různých subjektů.

Návrh, který předložilo kabinetu ministerstvo zemědělství, má inspekci nově umožnit také zastavení prodeje potravinářských výrobků v případě, že jsou nejakostní nebo klamavě označené.

"Dosud bylo možné využít pozastavení pouze u jiných než zdravotně nezávadných zemědělských výrobků, potravin nebo tabákových výrobků," stojí v materiálu. Rozšířena na nejakostní či klamavě označené produkty má být také možnost provádět rozbory výrobku v laboratoři na náklady výrobce či prodejce. Toto opatření bylo dosud využitelné také jen u nebezpečných výrobků.

Inspekce má mít nově také možnost zakázat užívání prostor osobě, která odmítne vpustit její inspektory do provozu. Nyní může být podnikatel, který kontrolu inspektorům neumožní, opakovaně pokutován. Inspekce mu však nemůže zakázat vstup do výrobny či skladu v němž může vyrábět či přechovávat nebezpečné produkty.

 

Právě se děje

Další zprávy