Zruším Hušákův rám, říká Kellnerův muž pro Sazku

Zdeněk John
17. 5. 2011 16:05
Rozhovor s Kamilem Zieglerem, členem dozorčí rady PPF a možným nástupcem Aleše Hušáka v čele Sazky

Praha - Nerad slyší, že je Hušákovým nástupcem, i když je to pravda.

Kamil Ziegler, člen dozorčí rady PPF, je manažerem, kterého si investiční skupiny PPF a KKCG vybrali jako člověka, který povede Sazku, pokud skutečně vyjdou plány největších věřitelů této loterijní firmy.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz Ziegler především odmítl záchranný plán, který v pondělí u soudu navrhl generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Označil ho za bezcenný.

Už jste si prostudoval reorganizační plán, který předložil pan Hušák?

Bylo to jen první rychlé seznámení. Je jasné, že je obsahově prázdný a bez dalších detailů pro věřitele bezcenný. To, co generální ředitel písemně předložil, má charakter obecných proklamací a se skutečnou reorganizací, kterou Sazka potřebuje, má jen málo společného.

Sazka - vývoj
Autor fotografie: Jan Langer

Sazka - vývoj

Reorganizační plán k soudu poslal nejen šéf Sazky, ale také ostravská firma BQ Investment. Co říkáte jemu?

Je značně netransparentní, předpokládá zřejmě uspokojení věřitelů nanejvýš v řádech jednotek procent a zcela tak ignoruje jejich hlavní zájem. Obáváme se dokonce, že při bližším právním zkoumání se může ukázat, že jde dokonce za hranu insolvenčního zákona. Předložila ho společnost s ručením omezeným, jejímž společníkem je kyperská skořápka s nedohledatelným vlastníkem. Sazce tato s.r.o. údajně poskytovala jakési poradenství, o jehož povaze není nic známo, ale za které bylo dlouhodobě  měsíčně účtováno zhruba 200 tisíc korun.

Vzhledem k pozici PPF mezi věřiteli je možné, že prosadíte svůj plán na záchranu Sazky. Jak jste daleko s jeho přípravou?

Pracujeme na něm. Ale zatím nechceme detaily zveřejňovat.

Je jasné, že reorganizační plán bude postaven na dvou pilířích: na finanční a provozní restrukturalizaci. Musíme se podívat do nákladů, které Sazka má. Do vztahů s dodavateli, na distribuční kanály, ty chceme stabilizovat, bez nich by nemohla Sazka dál fungovat. A musíme přesvědčit zákazníky, že mohou Sazce opět věřit.

Spálená země, nebo návrat byznysu

Jak se to dá udělat? Může ještě Sazka fungovat jako dřív, před krizí?

Ne úplně, to není možné. Už proto, že dřív měla monopol, nyní bude trh demonopolizovaný. Na to musíme reagovat.

Můžete reorganizaci zvládnout tak rychle, aby se její účinky projevily už před 18. červencem, kdy novou loterii rozjede Fortuna patřící Pentě?

My si myslíme, že se to musí podařit. Ne náhodou jsme v naší veřejné nabídce majitelům trafik dali možnost učinit jisté kroky do 1. července. Proplatíme jim kauce, které měli u Sazky, když firmě zachovají věrnost. Musí to být rychlá operace.

Co když se to nepodaří?

Jsou tu dvě možnosti, jak to se Sazkou může dopadnout. Buď varianta spálené země - to v případě, že nebude fungovat nic. Tato varianta může nastat, pokud nejistota kolem Sazky bude pokračovat řádově týdny, nejvýš měsíce. Anebo varianta dvě - že byznys naskočí.

Jaký byznys?

Loterie i to ostatní, tedy například dobíjení mobilů. Protože podle údajů, které máme k dispozici z veřejných zdrojů, tak tržby z dobíjení mobilů byly v roce 2009 ještě o dvě miliardy vyšší než z loterií.

Jakou máte odezvu na nabídku od trafikantů?

Pozitivní. Přihlásili své kauce jako pohledávky, to byla první podmínka. Je splněná. Oni jsou v obtížné situaci, neustále na ně útočí Fortuna s vylepšující se nabídkou. I z toho vidíte, jak klíčové dny to nyní jsou. Jde o to, jak a kdy se podaří znovu nastartovat byznys Sazky.

Nic na papíře, jen koukejte

V jakém stavu je Sazka?
To je pro nás obtížné říct. Informace od Sazky jsou spíše neposkytovány než poskytovány. Nic písemného. Naši právníci nedostanou nic na papíře, mohou jen pod dohledem jejich právníků hledět na obrazovky počítače, na nichž často žádné tabulky nejsou úplné. Nemáme ani zdaleka všechny potřebné informace. A někdy se nám zdá, že konkurence Sazky, tedy Fortuna, má lepší informace než my, věřitelé. Například o tom, které trafiky jsou nejlepší.

Ale na druhou stranu musím říct: víme dost na to, abychom věděli, co dál.

Kolik Sazce zbývá času na to, aby jedinou variantou nebyla jen ona spálená země?

Do konce letních prázdnin.

Pak spustíte plán B? Mimochodem, co jím myslíte?

Když máte plán B, nebudete ho prozrazovat dřív, než selže plán A. To je přece logické.

A může plánem B být něco jiného než pád Sazky do konkurzu, tedy rozprodej firmy?

Jistě, pokud se byznys Sazky nerozběhne, pak už asi ne.

Když přemýšlím o tom, jaké plány nabízí vedení Sazky, musím říct, že akcionářům nerozumím. Sazka se chová tak, že nelze vyloučit pád do konkurzu. Ale oni přece v takovém případě nedostanou vůbec nic.

Sazka má velké dluhy, věřitelé se budou muset smířit s tím, že část ztratí. Kolik procent pohledávek chcete odepsat?

Nechci to říct. O tom se ještě jedná. Nechci říkat nějakou cifru. Co je důležité říct, je, že zásady reorganizace jsou jasné: nějaký odpis pohledávek tam bude vždycky. Ale akcionáři musí vědět, že když cokoliv odepíší věřitelé, na ně nic nezbude. Čistá hodnota Sazky pro akcionáře je nyní záporná.

Dali jste si nějaký termín, do kterého předložíte reorganizační plán?

Máme v plánu o něm mluvit na schůzi věřitelů (26. května - pozn. red.). Ale tam není moc co vymýšlet. Zásady jsou jasné. Odpis pohledávek výměnou za plán, který věřitelům nahradí zbytek toho, co vložili do Sazky.

Předložíte společný plán s KKCG, nebo vlastní?

Pracujeme na jednom plánu.

A probíráte ho s nějakým dalším významným věřitelem?

Nějaké informace si vyměňujeme, například s členy věřitelského výboru, čili třeba s Českou spořitelnou. Ale nedá se to říct tak, že bychom měli souhlas nějakého dalšího věřitele.

Sazky vydrží do žní, možná o pár týdnů víc

Mluvíte o srpnu jako o nejzazším termínu, který rozhodne o přežití Sazky. Domníváte se ale, že Sazka může plně fungovat už v červenci, tedy předtím, než Fortuna spustí vlastní loterii?

O srpnu mluvím proto, že agónii, v níž je nyní, nemůže Sazka vydržet déle. Ale den, kdy spustí Fortuna loterii, je samozřejmě významný prvek v celé hře. Bude-li v té době Sazka v provozu, bude přijímat sázky a bez problémů vyplácet všechny výhry, bude to úplně jiná situace, než když se to nepodaří. Děláme vše, aby se to podařilo.

Kolik peněz k tomu Sazka potřebuje?

Bavíme se o řádu stovek milionů korun.

Jak je chcete do Sazky nalít?

Tam je několik variant, například úvěr.

Jste připraven se stát nástupcem Aleše Hušáka v čele Sazky?

Nelíbí se mi slovo Hušákův nástupce, tam totiž bude nutné spíš než kontinuitu předvést úplnou diskontinuitu. Ale ano, je to pro mne zajímavá výzva vést takovou firmu.

Jak se na to připravujete?

Je to pro mne nové odvětví, ale to někdy může být výhoda. Netrpíte provozní slepotou. Když jste někde dlouho, pak některé věci, které normální opravdu nejsou, vám naopak normální přijdou. A to není dobře.

Už jste přemýšlel o svých prvních krocích v Sazce?

To je ještě daleko, ale asi zruším ten rám, kterým se musí procházet, když se chcete dostat do budovy (úsměv).

 

Právě se děje

Další zprávy