Zrození impéria. Skutečný příběh společnosti ČEZ

Patrick Zandl
22. 2. 2013 12:07
Deník Insider otiskuje dvoudílný seriál Patricka Zandla o energetickém molochu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Deník Insider publikoval analýzu Patricka Zandla, která vykresluje, jak se z původního státního podniku České energetické závody stal mamutí kolos, jejž stát využívá k prosazování svých zájmů. A také jako "dojnou krávu", podstatný zdroj příjmů státního rozpočtu.

Insider, partnerský deník Aktuálně.cz, redakci poskytl několik ukázek, které vám předkládáme.

"Přes 1300 firem v celkové hodnotě přes 10 miliard Kč přešlo po roce 1945 na stát a jako zastřešení regionálních aktivit vznikly i České energetické závody. Ty se v 80. letech staly všezahrnujícím energetickým podnikem, když pod sebe převzaly provoz elektráren, distribuci elektřiny, připojování koncových zákazníků i zemské dispečinky. Staly se plně integrovaným energetickým podnikem zaměstnávajícím na sklonku komunistického režimu přes 50 000 zaměstnanců. Ostatně, odtud také pochází zkratka ČEZ, jen tehdy nešlo o akciovou společnost, ale o s. p. čili státní podnik."

...

"Vláda Miloše Zemana koncem roku 2000 chce privatizovat jak ČEZ, tak regionální distribuční společnosti, ale v lednu 2002 od záměru ustupuje. Důvod je prostý: nikdo ze zájemců není ochoten splnit všechny vládní požadavky, mezi nimiž je povinný odběr hnědého uhlí či záruky za Jadernou elektrárnu Temelín. Zemanova vláda předpokládala, že ČEZ prodá italskému Enelu či francouzské EdF za alespoň 200 miliard Kč, ve skutečnosti nabídky byly o šedesát miliard nižší a se spoustou připomínek."

...

"Dosavadní ředitel ČEZu Jaroslav Míl byl muž na odstřel. Neuposlechl tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku a ministra průmyslu Milana Urbana a rozhodl se účastnit se privatizace uhelných dolů. Měl k tomu dobrý důvod: ČEZ měl peníze a potřeboval uhlí do svých elektráren, dávalo tedy dobrý smysl privatizované doly koupit. Jenže ministři více potřebovali peníze v dividendách ČEZu, a tak Míl po třech letech v čele ČEZu končí."

...

"S Martinem Romanem také přichází období zahraniční expanze. Jenže to není tak docela jeho zásluha, vstup na zahraniční trhy připravoval již Míl, čekalo se ale na vypsání privatizací ve východní Evropě. Vláda sní dividendové sny o východoevropském energetickém uskupení, které se třeba jednou stane protiváhou západních koncernů jako RWE nebo EdF."

 

Právě se děje

Další zprávy