Zpomalení ekonomiky je cítit, dovoz překonal vývoz

Tomáš Fránek
5. 11. 2008 9:36
Klesá dovoz materiálů a polotovarů
Foto: Škoda Auto

Brno - V bilanci zahraničního obchodu se začínají projevovat známky zpomalení tuzemské ekonomiky.

Zahraniční obchod skončil  v září v kladných číslech. Vzrostl podle předběžných údajů meziměsíčně vývoz o 1,8 procenta a dovoz o 9,8 procenta.

Celkově zahraniční obchod vykázal o 2,8 miliardy nižší schodek než v loňském září, a to i navzdory výhodě tří pracovních dní navíc. V bilanci se tak podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské jednoznačně projevují známky zpomalení.

"Vlivem poklesu poptávky v zahraničí kleslo kladné saldo s průmyslovým spotřebním zbožím. Se snižující se výrobou v Česku klesá dovoz materiálů a polotovarů. Očekáváme, že letošní obchodní bilance se bude pohybovat v blízkosti loňské úrovně (necelých 90 miliard korun)," řekl Horská.

"V roce 2009 pak počítáme s poklesem přebytku pod 50 miliard z důvodu recese ve světě. Nebýt nošovické továrny, která už rozjela výrobu, byl by přebytek v zahraničním obchodě výrazně nižší," dodala.

Obchodní bilance tak podle čísel statistického úřadu skončila přebytkem 10,9 miliard korun, který byl meziročně o 2,8 miliardy korun nižší. Zářijová bilance je kladná nepřetržitě od roku 2005. Se státy Evropské unie bylo saldo aktivní 45,7 miliard korun, se státy mimo Evropskou unii pasivní 34,8 miliard korun.

Příznivý vliv na bilanci měl růst přebytku v obchodě s polotovary a materiály o 1,1 miliardy korun a surovinami o 0,8 miliardy korun. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy o 2,8 miliardy korun a chemickými výrobky o 0,2 miliardy. U bilance obchodu se stroji a dopravními prostředky došlo k poklesu přebytku o 0,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy