Znovín Znojmo se dostal do ztráty, chce zdražit víno

ČTK ČTK
27. 3. 2013 13:14
Na firmu stále dopadá katastrofální neúroda v roce 2010
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Znojmo - Jedno z největších tuzemských vinařství Znovín Znojmo bylo loni poprvé od roku 1997 ve ztrátě. Firma byla v minusu 27 000 korun oproti zisku 4,5 milionu korun v roce 2011. Podle ekonomického náměstka společnosti Štěpána Bilíčka jsou důvodem vzrůstající náklady na ceny hroznů.

"Stále nám vzrůstá cena vstupní suroviny a nedaří se nám to nahradit při prodeji," uvedl Bilíček. Firma podle něj plánuje zdražení vína. V některých případech se už s odběrateli dohodla.

"Jednáme o zdražení od ledna s obchodními řetězci," uvedl Bilíček. Podle něj je cílem zvýšení prodejní ceny v jednotkách procent.

Bilíček uvedl, že na firmu stále dopadá katastrofální neúroda v roce 2010. "Tu disproporci jsme v konečné důsledku nesli my," uvedl Bilíček.

Podle něj také lidé šetří na nejlevnějších vínech. Firmě loni klesly výnosy o zhruba 50 milionů korun na 253 milionů Kč. "Asi se u spotřebitelů projevila ekonomická krize. Z našich litrovek, kterém kupovali za 50 korun, přecházejí na třicetikorunové krabicové víno," uvedl Bilíček.

Znovín patří k největším tuzemským vinařským firmám. Předloni měl jen 20 hektarů vlastních vinic. Rozlohu ale následně zvýšil po několika akvizicích na více než 300 hektarů.

 

Právě se děje

Další zprávy