Žně všech IT odborníků skončily, firmy jsou vybíravější

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 6. 2009 21:00
Firmy jsou v krizi vybíravější, vysoký plat rozhodně nedají všem, kdo se mohou označit za IT odborníky.
Jsou "ajťáci" jen přeplácení podivíni? Možná v kultovním seriálu, v Česku si běžní správci sítí mohou o horentních sumách nechat jen zdát.
Jsou "ajťáci" jen přeplácení podivíni? Možná v kultovním seriálu, v Česku si běžní správci sítí mohou o horentních sumách nechat jen zdát. | Foto: Archiv

Brno - Je to komunita s vlastním slovníkem i humorem, které nikdo tak docela nerozumí. Zato „ajťáky", neboli odborníky na informační technologie, všichni potřebují. A dávají jim vysoké platy.

Poslední dvě tvrzení se nejspíš v dohledné době hned tak nezmění. Alespoň to tvrdí odborníci z personálních agentur.

„Do České republiky i nadále míří globální technologické firmy, které sem často přesouvají svá centra. Poptávka po IT odbornících tedy nejspíš hned tak neopadne," konstatoval marketingový manažer personální agentury Manpower Jiří Halbrštát.

Není "ajťák" jako "ajťák"

Situace však není tak růžová, jak by se některým lidem mohlo zdát. Společnosti rozhodně nestrkají všechny IT odborníky do jednoho pytle. Jejich budoucí šéfové jsou pořádně vybíraví.

„Kromě příslušné kvalifikace je stále častějším požadavkem znalost dvou jazyků. A nejsou to jen ty, které jsou u nás obvyklé. S tím, jak v České republice vznikají servisní centra třeba pro celou Evropu, shánějí některé společnosti například IT odborníky, kteří hovoří plynně srbochorvatsky," upozornil Halbrštát.

Stále žádaní jsou především programátoři. Jiné profese související s IT už tolik na odbyt nejdou.

„Co se týká analytiků nebo projektových manažerů, poptávka je v poslední době mizivá. Je to hodně dáno tím, že řada společností, které pracovaly v rámci outsourcingu pro výrobní firmy nebo finanční instituce, o mnohé projekty přišla a bylo třeba i propouštět," vysvětlil Sina Almiran z personální agentury Grafton Technologies, která odborníky z technických profesí hledá.

Právě lidé, kteří hledají práci jako analytici nebo projektoví manažeři tak může mít v současné době problém sehnat práci, i když mohou nakrásně spadat do kategorie IT odborník.

Tito uchazeči o práci jsou si své problematické situace často vědomi. A přizpůsobují tomu i svá očekávání od budoucího zaměstnání.

„Specializovaní odborníci, kteří jsou na trhu žádaní, si jsou své atraktivity vědomi a neváhají si diktovat podmínky.  Ale lidé s nižší kvalifikací musejí z požadavků slevovat, přece jen je mezi nimi větší konkurence," doplnil Halbrštát.

Platy v IT oboru opět rychle rostly

Právě vysoce specializovaní odborníci výrazně zvedají platový průměr celé profese. Vloni se průměrná mzda v oboru informačních technologií zvýšila o 3370 korun na 43 703 korun měsíčně. Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, je to o 60 procent víc než průměrný plat v České republice.

Navíc platy v této oblasti rostly v posledních šesti letech v průměru o devět procent, zatímco průměrný plat v Česku se zvyšoval pouze o pět procent ročně.

I statistický úřad však odlišuje „vyvolené" od méně kvalifikovaných IT odborníků. Zatímco vědci a vysoce kvalifikovaní odborníci brali v průměru 49 tisíc korun, poradci v IT oboru brali přes 44 tisíc a techničtí pracovníci „jen" 28 tisíc.

Největší žně však mají ti, kdo IT technologie ovládají, v soukromé sféře. Tam totiž brali v loňském roce o 18 tisíc měsíčně víc než v ostatních sektorech.

Kromě platu je pro uchazeče o práci stále důležitější investice do jejich budoucnosti. „Kandidáti v současné době důkladněji zvažují nabídky z pohledu vzdělávacích programů a certifikací či rozdílů v benefitech s dlouhodobým efektem jako jsou například
penzijní připojištění, životní pojištění a podobně," přiblížil personální ředitel IBM Česká republika Petr Šebek.

Zlaté časy se vrátí příští rok

IT odborníci se však o svou budoucnost rozhodně bát nemusí. Právě přicházející společnosti pro ně budou mít dostatek práce i nadále.

„Česká republika je výhodnou lokalitou. Má dobrou technickou infrastrukturu, kvalitní vzdělávací systém. V poměru kvalita k ceně pracovníka si vedeme také dobře. Češi jsou pracovití a investoři to vědí," předpověděl Sina Almiran.

Upozornil, že situace se zlepšuje už v současné době. Ostražitost před dopady hospodářské krize pomalu polevuje a pracovní trh v IT oblasti se začíná znovu hýbat i v oblastech, kde se na čas výrazně zpomalil.

 

Právě se děje

Další zprávy