Žně na burzách začaly. Američané vyvážejí optimismus

Ekonomika Ekonomika
14. 7. 2010 11:18
Alcoa, Intel a další velké světové firmy zveřejňují výsledky. A jsou lepší, než se čekalo.
Foto: Reuters

Praha - Už čtvrt roku nezažili obchodníci na burzách, co v posledním týdnu. Akcie rostou, výrazně a sedm dní v řadě.

Důvodů k optimismu není mnoho, ale jeden převážil. Začala takzvaná výsledková sezóna. Firmy se v příštích dnech budou postupně přiznávat k tomu, jak se jim daří vybřednout z potíží, do nichž je uvrhla ekonomická krize a přílišná opatrnost jejich zákazníků.

Začala Alcoa. Největší producent hliníku na světě má už tradičně roli prvního, kdo ohlásí své zisky či ztráty a tím udá tón. Ve druhém čtvrtletí Alcoa vytvořila čistý zisk 136 milionů dolarů, zatímco před rokem měla ztrátu 454 milionů. Hliníkáři dodali to, co chtěli optimisté na burzách slyšet.

Jak po Alcoa přicházejí další a další s výsledky, burziáni tlačí ceny akcií výš. Například Intel, firma, která vyrábí 80 procent počítačových čipů pro celý svět, svými čísly překonala veškerá očekávání. Má nejlepší výsledky za posledních 10 let.

Tržby firmy se zvýšily o 34 procent na 10,77 miliardy dolarů. Společnost navíc poskytla zlepšený výhled tržeb na třetí čtvrtletí roku. Její akcie vylétly o sedm procent vzhůru.

Silný nárůst během obchodní seance na Wall Streetu zaznamenalo úvodem týdne také Yahoo, banka JP Morgan nebo energetici z Chevronu.

Optimismus se šíří napříč obory a přelévá se z New Yorku do celého světa - i do Evropy či na burzu v Praze. Evropské burzy rostou už také týden v řadě.

 

Právě se děje

Další zprávy