Známe tajnou částku: Dráhy zaplatí ČEZu 1,6 miliardy

Tomáš Fránek
30. 11. 2010 15:45
ČEZ vyhrál výběrové řízení na dodávky elektřiny, ČD však částku, již zaplatí, tajily
Foto: České dráhy

Brno - Konec tajností. České dráhy zaplatí za elektřinu, kterou jim dodá v příštím roce energetická společnost ČEZ, 1,66 miliard korun.

Obě firmy oznámily podepsání smlouvy o dodávkách elektřiny už v polovině listopady, cenu však odmítaly zveřejnit.

Deník Aktuálně.cz nyní z databáze veřejných zakázek zjistil, že konečná suma, za kterou dráhy elektřinu získají, činí 1,66 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty.

Nejnižší cena rozhodla

Potvrzuje se tak, že ČD ušetří na elektřině asi 200 milionů korun, při vypsání zakázky kalkulovaly s cenou 1,85 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty.

Dráhy energetickou firmu vybíraly podle výše poplatku za poskytnuté služby spojené s dodávkou elektřiny, cena samotné silové elektřiny bude vázána na vývoj na energetické burze. Pro ČEZ tak rozhodla nejnižší cena.

Zakázka za 1,66 miliardy je jasně největší, které byly za poslední dobu v Česku rozděleny.

Dráhy budou podle takzvaného francouzského modelu dodávat elektřinu i všem ostatním dopravcům na české železniční síti.

Soud o elektřinu

Situace kolem dodávek elektřiny pro železnici se v posledním roce zamotala. Od ledna z dodavatelského řetězce vypadla státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), kterou řada dopravců pranýřovala za údajně příliš vysoké ceny proudu. Správa nakoupila proud na tři roky za fixní cenu od firmy ČEZ těsně předtím, než ceny na burze klesly.

Spory o naplnění stále platné smlouvy mezi SŽDC a ČEZ řeší nyní soud, SŽDC totiž po změně situace odebírá pouhá dvě procenta nasmlouvaného množství.

 

Právě se děje

Další zprávy