Značky zkrachovalého OP Prostějov mají nového majitele

ČTK ČTK
7. 11. 2013 17:10
V aukci se prodávaly i ochranné známky OP Prostějov Profashion a William Delvin.
Foto: Petr Protivánek

Prostějov - Ochranná známka OP Prostějov Profashion, které byla vlajkovou značkou zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov, byla v aukci prodána za 790 tisíc korun. Vyvolávací cena souboru značek OP Prostějov Profashion činila 495 tisíc korun, což byla zhruba polovina odhadní ceny. Nového majitele má i známka William & Delvin, která byla vydražena za vyvolávací cenu 350 tisíc korun.

"Dosažená cena je velmi slušná," komentoval aukci značky OP Prostějov Profashion Petr Charvát ze společnosti Gaute , která dražbu organizovala. O vlajkovou značku OP Profashion svedli boj dva zájemci. Jméno vítěze bude moci být zveřejněno až poté, co zaplatí. "Má na to lhůtu 30 dnů od ukončení aukce," podotkl Charvát.

Insolvenční správkyně OP Miloslava Horská zahájila prodej jeho ochranných známek na začátku října. Souhrnnou hodnotu tří desítek značek OP, které jsou zájemcům postupně nabídnuty prostřednictvím elektronické aukce, znalci odhadli zhruba na tři miliony korun.

Zbývající ochranné známky zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov, mezi kterými jsou například značky Copellini, Nero, Magnolia či Claudette, se nepodařilo vydražit. Do deseti aukcí se nikdo nepřihlásil.

 a také poslední mají skončit v listopadu. K mání jsou ještě například značky. Podle Horské lze nabízené známky využít pro oděvy, bižuterii, galanterii i sportovní módu.

Pod ochrannými známkami OP Profashion a OP Prostějov Profashion prostějovský Oděvní podnik dlouhá léta prodával v Česku i na zahraničních trzích svoji základní produkci pánské a dámské konfekce.

Název OP Profashion nesla síť jeho podnikových prodejen. Oděvní podnik ročně prodal zboží se značkou OP Profashion či OP Prostějov Profashion zhruba za 17 milionů korun. Pod ochrannou známkou William & Delvin WD The Express Original Jeans byly vyráběny kolekce džínové módy.

Česká spořitelna je zajištěná

Horská ve zprávě pro brněnský soud vypočítala dosavadní čistý příjem z prodeje výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků ke konci loňského září téměř na 99 milionů korun. Po odečtení odměny pro insolvenční správkyni a nákladů na znalecký posudek mělo České spořitelně připadnout zhruba 96 milionů korun z prodeje majetku OP, na který měla zástavní právo.

V této částce není zahrnut výtěžek z prodeje výroby na míru, který činí 58 milionů korun. Součástí výplaty není ani 35 milionů korun z prodeje výrobních areálů OP v Olomouci, Ostravě a Drahanech, jelikož tyto transakce nebyly v době vyčíslení dosavadního výtěžku ještě dokončeny.

Horská v létě zahájila prodej hlavního areálu OP v Prostějově. Do druhého kola tendru investoři zaslali deset nabídek, které nyní budou vyhodnoceny. Jediným kritériem je cena.

Pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. České spořitelně, která je zajištěným věřitelem, prostějovská textilka dluží 675 milionů korun. Znalci hodnotu podniku odhadli zhruba na miliardu korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet postupně snížil na stovky.

 

Právě se děje

Další zprávy