Zmrzlina z "odpadu", jeden z nápadů za 14 miliard od EU

Karel Toman
11. 11. 2010 14:10
Hradecká Euroice při výrobě zmrzliny topí odpadním teplem z chladírny

Praha/Hradec Králové - Až budete příště u televize lízat zmrzlinu královéhradecké firmy Euroice, možná si vzpomenete na svého ministra průmyslu.

Euroice je totiž příkladem toho, že inovace za evropské peníze "posilují konkurenceschopnost českých firem na mezinárodních trzích."

Tak aspoň shrnul čísla programu Podnikání a inovace (OPPI) ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, jehož resort dotace rozděluje.

České firmy letos z tohoto programu získaly na svou modernizaci rekordních 14 miliard korun.

Do roku 2013 je v něm přitom vyčleněno celkem 3,6 miliardy eur, tedy kolem 90 miliard korun. Pro malé a střední podniky, kterým je určen především, to představuje pořádnou stimulační injekci.

Zájem firem o inovace je letos rekordní

Nejprve zpět k Euroice. Tato firma z předměstí Hradce Králové má 50 stálých zaměstnanců. Z programu OPPI získala nejprve 18,6 milionů korun, za které zateplila své budovy, udělala nové rozvody tepla, rekonstruovala chladírnu a její odpadní energii teď využívá ve výrobě.

Dalších 5,7 milionů pak z programu získala na moderní informační technologie.

Díky takto sníženým nákladům pokrývá většinu České a Slovenské republiky a dodává ve velkém zmrzlinu řetězcům Makro, Penny, Kaufland, Billa a Lidl, které by si nechaly pro halíř koleno vrtat.

"Jsme schopni konkurovat jak tuzemským, tak i významným zahraničním výrobcům," tvrdí dnes Euroice.

Z čísel, která zveřejnila vládní agentura na podporu investic Czechinvest vyplývá, že zájem o podobné investice za evropské dotace letos u českých firem rekordně vzrostl.

Od svého začátku roku 2007 mělo do konce loňského roku OPPI v šuplíku osm tisíc žádostí. Koncem října jich tam už leželo přes 13 tisíc.

"Přibylo 5002 žádostí v rekordní hodnotě 67,2 miliardy korun," sdělila mluvčí Czechinvestu Štěpánka Filipová. "Zvýšila se i částka, která odešla na účty podnikatelů," dodává.

Dotace pomáhají hlavně ve slabších regionech

Na přímých dotacích a garancích Českomoravské záruční a rozvojové banky tak letos ministerstvo poslalo z programu firmám 14 miliard korun.

Druhá největší porce z tohoto balíku (4,2 miliardy korun) přitom směřovala do firem z ekonomicky slabších regionů Česka. Nejvíc peněz si rozdělí firmy na jižní Moravě a v Moravskoslezském kraji.

Vůbec nejžádanější inovací mezi místními firmami je snížení nákladů na energie.

Skoro polovina z pěti tisíc letošních žádostí (celkem 2300) se týkala právě úspory energií a využívání alternativních zdrojů energie, přičemž jejich hodnota tvořila skoro dvě třetiny letos žádaných dotací (40 miliard). Schváleny z nich už byly projekty za 5,2 miliardy.

Druhým nejžádanějším byl program na rozvoj firem ze znevýhodněných regionů s vysokou nezaměstnaností. Sešly se v něm žádosti za téměř 13,3 miliardy korun. Schváleno bylo přes polovinu z nich v hodnotě 4,2 miliardy korun.

Nejvíc táhnou inovace na jižní Moravě

Miliardu korun podpory dostaly malé a střední firmy také na zavádění informačních technologií.

Od roku 2007 přišlo nejvíc žádostí (přes dva tisíce) z Jihomoravského kraje, přiklepnutou dotaci tam má 590 projektů za 4,2 miliardy. Druhé nejaktivnější byly v inovacích firmy z kraje Moravskoslezkého, schválenou podporu má 593 projektů za 4,5 miliardy.

Třetí největší počet žádostí přišel ze Středočeského kraje, celkem 4,4 miliardy má jistých 389 projektů.

 

Právě se děje

Další zprávy