Zmrzlina může zdražit až o desetinu. Je málo vanilky

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 4. 2012 12:00
Vanilku pěstuje pouze několik zemí a ty letos v zimě zaznamenaly vysokou neúrodu
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Milovníci vanilkové zmrzliny by měli začít šetřit. Toto léto totiž pravděpodobně sáhnou hlouběji do kapsy. Ceny by mohly narůst až o deset procent.

Například Tesco vanilková zmrzlina ve vaničce by pak namísto 39 korun stála 43 korun, výrobek "Carte d´Or Vanilka z Madagaskaru" pak 88 korun místo současných osmdesáti.

Jak informoval britský deník Telegraph, ke zdražování dojde kvůli kritické neúrodě vanilkových lusků ve všech hlavních zemích, které vanilku pěstují. V Mexiku se letos zatím sklidilo o 90 procent méně komodity než před rokem.

Nahoru jdou ceny téměř u každé komodity, které je nedostatek. Kromě toho, že je obecně nižší nabídka, k tomu přispívají obchodníci, kteří ve strachu, že bude suroviny ještě méně, skupují zásoby, čímž ženou ceny dále nahoru.

Z vanilky se vyrábí i parfémy

Velkoobchodní ceny v posledních dvou měsících narostly o pětinu, "což je růst, který zasáhne tisíce výrobců potravin a nápojů - včetně zmrzlinářů," uvádí Telegraph.  Zatímco koncem ledna se vanilka obchodovala za 25 dolarů za kilo, nyní se jedná o 35 až 40 dolarů za téže množství.

Odborníci přitom očekávají, že zdražování bude pokračovat, což donutí prodejce přenést náklady na zákazníky. Například u vanilkové zmrzliny totiž tato surovina představuje nejdražší ingredienci.

Kromě zmrzliny se z vanilky vyrábí také další zboží, které by v následujících měsících mohlo podražit. Jedná se o nealkoholické nápoje, cukrovinky, ale také parfémy nebo léky.

Nejvíce pěstuje Madagaskar

Vanilka patří ke komoditám, které pěstuje pouze několik zemí světa. Mezi ně patří především Madagaskar, ten zajišťuje zhruba 40 procent světové produkce, dále Indonésie, Indie a Mexiko. Jakýkoliv výkyv se proto odráží v její ceně.

Jak doplňuje Telegraph, po šafránu se jedná o druhé nejdražší koření vůbec. Na vysokou cenu má přitom vliv především náročné pěstování vanilky. Celý proces trvá třináct až čtrnáct týdnů, orchideu, která produkuje vanilkové lusky, je přitom nutné ručně opylovat i sklízet.

Období pěstování vanilky přitom nastává dvakrát do roka, jednou v květnu a červnu, podruhé od prosince do ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy