Změny v dávkách ušetřily miliardu, chlubí se Drábek

Petr Kučera Petr Kučera
13. 3. 2012 11:45
Všechny procesy ohledně dodávky nového systému jsou transparentní, tvrdí ministr
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Změny v systému výplat sociálních dávek ušetřily státu přes miliardu korun ročně. Na úterní tiskové konferenci to oznámil autor sociální reformy a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Téměř miliardu korun podle něj ušetřilo novoroční sjednocení výplat z dřívějších tří různých institucí do jediné, kterou se staly úřady práce. Současně už k loňskému dubnu došlo k centralizaci úřadů práce.

Druhou významnou úsporu přinese podle Drábka nový počítačový systém. "Letos klesnou náklady zhruba o 300 milionů korun, v příštím roce o dalších 300 milionů," říká ministr.

Úřad tak sníží náklady na informační technologie z dřívějších přibližně 1,6 miliardy pod jednu miliardu korun.

"Dřívější IT systém měl velmi vysokou provozní náročnost způsobenou tím, že řada řešení byla duplicitní či vyžadovala vysoké náklady na pořizování hardwaru i softwaru. Nově chceme provozovat IT jako odběr jasně definovaných služeb placených v jednotlivých obdobích podle toho, jak skutečně fungují," vysvětluje Drábek.

Výtky médií, některých odborníků i politiků k neprůhledné veřejné zakázce na dodávku nového systému Drábek znovu odmítl. "Všechny procesy jsou transparentní," řekl.

Nedostatečně vyzkoušený a narychlo zaváděný nový informační systém přitom zejména v lednu vedl k velkým problémům na úřadu práce. Úředníci museli pracovat přesčas a o víkendech, kvůli nefungující aplikaci používali k vyplňování formulářů tužky a k jejich archivaci papírové krabice. Někteří příjemci nedostali dávky včas, jiní je naopak obdrželi duplicitně.

Podrobnosti k nové smlouvě původně ministerstvo tajilo, zveřejnilo je až pod tlakem médií a politiků. Transparentnost zadání zakázky prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Škrty za tři miliardy

Drábek také řekl, že kvůli vládním úsporám plánuje ministerstvo dát na sociální dávky a podpory o tři miliardy korun méně, než počítalo. Podrobnosti však zatím nesdělil.

Řekl pouze, že tuto částku je možné ušetřit díky "důslednému vyžadování podmínek", veřejné službě či kontrole v systému docházky nezaměstnaných.

 

Právě se děje

Další zprávy