Změny daní prošly Senátem. Co zbylo z Kalouskova plánu?

Petr Kučera Petr Kučera
10. 10. 2013 15:25
Od roku 2014 se zvýší limit pro osvobození příležitostných příjmů i uznatelné dary.
Foto: Jan Langer

Praha - Senátoři schválili zákonné opatření, které s účinností od ledna 2014 mění daňové zákony zejména v souvislosti s novým občanským zákoníkem. Obsahuje však i některé další věcné změny, například zdanění investičních fondů nebo zvýšení hranice pro osvobození příležitostných příjmů.

Proti vládní předloze senátoři upravili zdanění investičních fondů tak, aby se na ně vztahovala i nadále současná právní úprava. Senátoři také z předlohy vypustili možnost mimořádných odpisů firemního majetku.

Zákonné opatření nahrazuje velkou novelu daňových zákonů - jakési torzo původní reformy připravené bývalým ministrem financím Miroslavem Kalouskem. Senátoři novelu před měsícem odmítli kvůli nesouhlasu s daňovým osvobozením dividend a zvýhodněním investičních fondů.

Ministerstvo financí pod vedením Jana Fischera proto rychle připravilo upravený návrh. Pokud by jej senátoři nestihli schválit do konce roku, hrozily by státu podle Fischera "rozpočtové turbulence". Státní rozpočty by mohly přijít o desítky miliard korun.

Politicky neutrální úpravy si vyžádal nový občanský zákoník či nový zákon o obchodních korporacích (nástupce obchodního zákoníku). Nové kodexy soukromého práva začnou být účinné už od ledna 2014 a daňové zákony na to musí reagovat, aby nevznikly terminologické rozpory nebo právní vakuum. Je totiž velice pravděpodobné, že při nejasnostech nebo absenci zákona by se soudy zastaly poplatníků.

Domácnost, nemovitosti, dědění i cenné papíry

Nový občanský zákoník oproti svému předchůdci například neobsahuje definici domácnosti. S tímto pojmem přitom pracuje zákon o daních z příjmů jako s podmínkou pro nárok na daňové slevy na dítě či vyživovanou manželku a pro daňový odpočet u hypoték. Pokud by od 1. ledna 2014 zmizela definice domácnosti a neobjevila se do té doby přímo v daňovém zákoně, mohlo by tyto slevy uplatnit více lidí než dosud. Jen na dani z příjmů by tak stát přišel o miliardy korun.

Další ztráty - podle současného ministra financí Jana Fischera přes pět miliard jen u obecních rozpočtů - hrozily kvůli jinému vymezení pojmu nemovitá věc. Podle nového občanského zákoníku se například stavba stává součástí pozemku, na což musí reagovat i daňové zákony. Stejně jako třeba na nový institut vzájemného darování - nereagování na něj by zúžilo rozsah předmětu daně z převodu nemovitostí, u dalších daní by pak jeho úprava úplně chyběla. Další zásadní změny přináší nový občanský zákoník v oblasti dědického práva.

K výpadku mohlo dojít třeba také u cenných papírů. Nový občanský zákoník totiž nově rozlišuje mezi cennými papíry a zaknihovanými cennými papíry, takže by došlo k zúžení stávajícího zdanění.

Daňové zákony musely včas reagovat i na staronové instituty občanského zákoníku jako pacht (velice zjednodušeně řečeno druh nájmu), výprosa (druh půjčky) či závdavek (způsob zajištění závazku).

Na zdanění fondů se nic nemění

Do balíčku změn, který senátoři před měsícem odmítli, však Kalousek zařadil i věcné změny nesouvisející přímo s novými kodexy. Dva z nich - daňové osvobození příjmů z dividend nebo zvýhodnění investičních fondů - levicí ovládaný Senát odmítl. Podle kritiků tohoto návrhu by totiž hrozil další výpadek rozpočtových příjmů například kvůli tomu, že by se běžné obchodní společnosti začaly hromadně měnit na „fondy".

Kalouskův návrh zdaňoval zisky fondů pěti procenty, vyplácené podíly byly osvobozeny od daně zcela. Rusnokova vláda navrhovala zavést nulovou sazbu daně z příjmů právnických osob pro investiční fondy, které splní vybraná kritéria. Následné zdanění podílů na zisku vyplácených těmito fondy by mělo být na úrovni 19 procent pro právnické osoby a 15 procent pro fyzické osoby.

Senátoři však nyní rozhodli, že se na zdanění investičních fondů bude i nadále vztahovat současná právní úprava.

Senátoři také z předlohy vypustili možnost mimořádných odpisů firemního majetku. Tímto opatřením chtěli poslanci povzbudit poptávku firem po strojích a zařízeních tím, že je umožní odepsat za mnohem kratší dobu. Podle kritiků z řad senátorů by to ale státní rozpočet připravilo o peníze.

Vyšší limit pro příležitostné příjmy a další změny

Schválené zákonné opatření přebírá i některé věcné změny z původního Kalouskova návrhu, které s novými kodexy přímo nesouvisejí.

Jde například o zvýšení hranice osvobození u příjmů z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem. Z dosavadních 20 tisíc se limit zvýší na 30 tisíc korun.

Z šesti měsíců na tři roky se prodlouží lhůta pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů. Současně však zákon zavede roční limit 100 tisíc korun pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů, které nejsou součástí obchodního majetku.

Maximální limit pro odpočet darů na veřejně prospěšné účely u fyzických osob se zvýší na 15 procent, u právnických osob se sjednotí na deseti procentech.

Ruší se také zaměstnanecký paušál 3000 korun ročně, který zatím neplatil, ale měl nahradit zvažované zrušení daňových výhod u stravenek a dalších benefitů. Přestože poslanci před dvěma lety omezení těchto výhod odmítli, prosadili tehdy současně i zavedení daňového paušálu, což by státní rozpočet připravilo o další peníze.

Zákonné opatření musí schválit poslanci

Jde teprve o druhé zákonné opatření Senátu v historii České republiky. První přijal ve středu a týkalo se změn v dani z převodu nemovitostí (podrobněji zde).

Při rozpuštění sněmovny smějí senátoři přijmout zákonné opatření jen ve věcech, které nesnesou odkladu. Musí je pak schválit nově zvolení poslanci.

Podmínku bezodkladnosti přitom splňují body slaďující legislativu s občanským zákoníkem, nikoliv však další, byť bezkonfliktní změny jako vyšší limit pro daňové osvobození u darů nebo příležitostných příjmů. Kvůli jejich politické nekonfliktnosti však zřejmě nehrozí napadení u Ústavního soudu.

Další změny od roku 2015

Zbytek Kalouskovy daňové reformy schválili poslanci už v roce 2011, ale účinnost nakonec odložili až na leden 2015. Balíček má například zrušit výpočet daně z takzvané superhrubé mzdy nebo omezit odpočty zaplacených úvěrů u hypoték. Pokud však v předčasných volbách letos na podzim uspěje opozice, bude mít ještě dost času tyto změny stopnout a prosadit vlastní.

V praxi to znamená, že z výdělků za rok 2013 a 2014 se bude daň z příjmů platit podle stejných pravidel jako nyní. I kdyby se opozici podařilo prosadit změny rychle, nemohou se zpětně týkat už načatého zdaňovacího období - jejich předpokládaná účinnost je od ledna 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy