Změněná sazba DPH nejvíc potrápí nejchudší Čechy

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
15. 3. 2011 13:29
Průměrná domácnost přijde příští rok o 247 korun měsíčně, od roku 2013 o 410 korun
Změny nejvíce pocítí lidé s nejnižšími příjmy a rodiny s dětmi. Ilustrační foto.
Změny nejvíce pocítí lidé s nejnižšími příjmy a rodiny s dětmi. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nově upravené změny v dani z přidané hodnoty budou stát průměrnou českou rodinu příští rok 247 korun měsíčně, sjednocení sazby v roce 2013 pak bude znamenat zvýšení výdajů o 410 korun. Vypočítali to ekonomové z institutu CERGE-EI.

Vládní koalice se minulý týden domluvila na zvýšení snížené sazby DPH od příštího roku z 10 na 14 procent a na sjednocení obou sazeb od roku 2013 na 17,5 procentech.

Podle expertů se změny nejvíce dotknou desetiny Čechů s nejnižšími příjmy. "Změna dopadne více na chudší než na bohaté," uvedl za institut ekonom Libor Dušek. Nejhůře na tom podle něj budou nezaměstnaní, kteří kupují věci patřící hlavně do nižší sazby DPH.

Chystanou daňovou změnu pocítí výrazněji domácnosti s dvěma až třemi dětmi. Příští rok zaplatí navíc v průměru 367 korun, v roce 2013 zhruba 685 korun.

Z dlouhodobého hlediska, tedy po roce 2015, se kvůli změně daně reálné příjmy průměrné domácnosti v Česku sníží měsíčně o 144 korun. Důchodců se podle ekonomů nové sazby DPH dotknou jen krátkodobě, protože následné povinné valorizace růst životních nákladů téměř zcela nahradí.

Schodek veřejných rozpočtů se podle ekonomů dlouhodobě sníží o 20,2 miliardy korun. K jeho poklesu přispěje 49 miliardami korun zvýšení snížené sazby DPH. Snížením základní sazby daně na 17,5 procenta se naopak veřejné rozpočty zkrátí o 26 miliard. Důchody se budou muset valorizovat o tři miliardy korun.


 

Právě se děje

Další zprávy