Změna zákona o exekutorech odporuje evropskému právu

Tomáš Fránek
4. 3. 2008 10:33
Předseda Nejvyššího správního soudu napsal ministrovi

Brno - Zásadní nedostatky, které mohou mít negativní důsledky pro statisíce lidí, má podle předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy připravovaná novela zákona o soudních exekutorech.

Novela zákona má podle Ministerstva spravedlnosti zajistit jednodušší a rychlejší průběh exekucí i lepší podmínky pro dlužníky.

Baxa ale tvrdí, že v návrhu zákona jsou zásadní nedostatky. Změny jsou podle něj v rozporu s ústavně zaručeným právem na spravedlivý proces a i v rozporu s evropským právem.

Exekutoři nejsou nezávislí

"Není možné, aby o stížnostech na nesprávný postup exekutora rozhodoval sám exekutor. Soudní exekutoři nemohou být považováni za nezávislý a nestranný soud, dokud budou moci přijímat úplatu od věřitele nad rámec zákonem stanovené odměny a dokud nebude dostatečně zajištěna kárná odpovědnost exekutorů v případě jejich vážných pochybení," uvedl Baxa, který své námitky napsal v dopise ministru spravedlnosti.

V připomínkovém řízení proto Nejvyšší správní soud vyslovil zásadní nesouhlas s novelizací.

Podle návrhu zákona dlužník nebude moci podat odvolání proti nařízení exekuce, což dosud mohl. O návrhu na odložení exekuce má rozhodovat sám exekutor.

Pokud je exekuce prováděna neoprávněně nebo nesprávně, dlužník se bude moci bránit (navrhnout její zastavení) pouze do osmi dnů od okamžiku, kdy se o ní dozví. O návrhu má rozhodovat sám exekutor.

Dojde i na manželky?

Exekutor bude moci zabavit i peníze na účtu manžela či manželky dlužníka. Nyní může zabavit pouze peníze na účtu dlužníka samotného.

Soudní exekutoři budou mít imunitu vůči trestnímu stíhání. Nebude je možné obvinit z trestného činu, dokud s tím nevysloví souhlas ministr spravedlnosti

"Navrhovaným zásadním změnám, které se dotknou statisíců občanů, by rovněž měla předcházet veřejná diskuse," dodal Baxa.

 

Právě se děje

Další zprávy