Žluté autobusy čeká 6 milionů pokuty, jezdily moc levně

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 11. 2010 16:55
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal padesátikorunové jízdné Praha-Brno
Majitel Student Agency upozorňuje, že jeho firma nebyla jediná, kdo prodával jízdenky pod úrovní nákladů.
Majitel Student Agency upozorňuje, že jeho firma nebyla jediná, kdo prodával jízdenky pod úrovní nákladů. | Foto: Student Agency

Brno - Na šest milionů korun přijdou společnost Student Agency jízdenky za 50 korun, které svým pravidelným cestujícím na trati mezi Prahou a Brnem nabízela v roce 2008.

Pokutu za cenový souboj se společností Asiana uložil "žlutým autobusům" Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Soupeření se odehrálo na přelomu let 2007 a 2008, kdy Asiana nastoupila na trať Praha - Brno s padesátikorunovým jízdným. Student Agency Radima Jančury na to reagovala snížením cen pro držitele kreditových jízdenek na stejnou úroveň.

Asiana nakonec souboj se žlutými autobusy prohrála a z trati se na konci roku 2009 úplně stáhla.

Antimonopolní úřad se soubojem obou dopravců, z něhož těžili hlavně cestující, zabýval dva roky. "Museli jsme udělat podrobné ekonomické analýzy, které zabraly hodně času. Největším problémem, který jsme ve správním řízení našli, byly predátorské ceny," řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj ČTK.

Student Agency se proti rozhodnutí úřadu odvolá.

Upozorňuje na to, že na stejné trati přišla s podnákladovou cenou jako první právě Asiana, výhodné jízdné u Student Agency navíc platilo pouze pro některé cestující.

"Toto rozhodnutí jde proti zájmům cestujících, kteří profitují z konkurenčního boje a omezí možnost nabízení akčních cen. Budeme požadovat, aby stejným metrem úřad posuzoval i dopravce, kteří nabízejí podobné obchodní nabídky či jiné relační slevy," uvedl majitel společnosti Radim Jančura.

Zároveň upozornil, že ve stejné době jezdila Asiana i za jednu korunu a České dráhy za 35 korun. Žádný postih se jich ale netýká.

Nesváry mezi Student Agency a Asianou probíhaly několik let a nejen kvůli autobusovým linkám, ale i kvůli titulu "jednička na trhu letenek", který si obě nárokovaly.

Společnost Asiana rozhodnutí úřadu vítá. "Jsme přesvědčeni o tom, že silácké a nezákonné metody nemají co dělat v regulérní podnikatelské sféře. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to svým nálezem potvrzuje," uvedl v prohlášení společnost její generální ředitel Alexej Litvin.

 

Právě se děje

Další zprávy