Zlom. Soud zrušil konkurs na majetek Václava Fischera

Tomáš Fránek
11. 2. 2008 12:56
Platí konkurs vyhlášený na žádost Fischera v Německu
Vchod do budovy Nejvyššího soudu ČR v Brně.
Vchod do budovy Nejvyššího soudu ČR v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Nejvyšší soud zrušil konkurs vyhlášený na osobní majetek bývalého majitele cestovní kanceláře, někdejšího nejpopulárnějšího tuzemského politika a senátora Václava Fischera.

Jde zatím o nejdůležitější verdikt v řadě soudních sporů, které muž, nazývaný v minulosti král dovolených, vede s českými úřady.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig deníku Aktuálně.cz potvrdil, že Nejvyšší soud konkurs zrušil.

"Ve věci bylo nutné postupovat podle práva Evropské unie," uvedl mluvčí.

Přednost má Německo, bylo rychlejší

To v praxi znamená, že přednost má rozhodnutí německého soudu, který na Fischerovu žádost vyhlásil konkurs na jeho majetek o měsíc dříve než český soud.

Foto: oc-galerie.cz
Souvislosti:
Komárek se zbavil Fischerových dluhů, mají je vymahači

A to přesto, že jako první padl návrh na konkurs Fischerova majetku v Česku.

Městský soud v Praze ve svém verdiktu prohlásil "hlavní" konkurs na majetek Václava Fischera s tím, že když byl jako první podán věřitelský návrh v České republice, není podstatné, že o návrhu podaném později v Německu, rozhodl německý soud dříve.

"Pokud soud v Německu prohlásil návrh na konkurs dříve, než soud v Česku, pak český soud již tento návrh na konkurz prohlásit neměl," řekl deníku Aktuálně.cz Knötig.

V Německu tak soud podle dostupných informací například zamítl nároky firem Karla Komárka, který od Fischera koupil jeho cestovní kancelář a nyní je s ním v ostrém sporu.

V Česku byl osobní konkurs, ve kterém se přihlásili věřitelé s pohledávkami za 1,5 miliardy korun, vyhlášen v dubnu roku 2005.

Fischer požádal o konkurs o měsíc později v Německu.

"To řízení v Německu je závazné pro všechny členské země Evropské unie, tímto krokem český soud porušuje nařízení Rady EU a přímo dokazuje, že moje investice v Česku nejsou dostatečně chráněny," uvedl Fischer.

Nejvyšší soud nyní jeho názor potvrdil.

Chci i boeingy

Fischer chce od státu dostat finanční náhradu škody za dva modré boeingy bývalého Fischer Air, které kvůli soudním sporům již dva roky stojí na ruzyňském letišti v Praze.

Na konci listopadu loňského roku Fischer už jedno kolo sporu o boeingy vyhrál. 

Foto: Ondřej Besperát

Podle verdiktu soudu boeingy do konkurzní podstaty nepatří. Konkurz vyhlásil před několika lety soud kvůli mnohamilionovým pohledávkám jeho věřitelů z doby, kdy šéfoval cestovní kanceláři Fischer.

Správce: Fischer je dlužníkem

"Dnešním prohlášením mluvčího Nejvyššího soudu jsme velmi zaskočeni a překvapeni. V současné době jsme nebyli soudem oficiálně informováni a ani jsme neobdrželi jakékoli soudní rozhodnuti," uvádí v tiskovém prohlášení Josef Cupka, správce konkurzní podstaty.

"I v případě, že Nejvyšší soud skutečně zrušil rozsudky Městského a Vrchního soudu, které prohlásily a potvrdily konkurz na osobu pana Fischera, pokračuje i nadále řízení o prohlášení konkurzu, o kterém bude znovu Městský soud rozhodovat. Jsme přesvědčeni, že pan Václav Fischer je dlužníkem a konkurz by měl uspokojit jeho oprávněné věřitele," doplňuje Cupka

 

Právě se děje

Další zprávy