Zločinci klimatu: Samý vůl, idiot a pitomec

Eva Jarešová, Euro.cz
20. 2. 2010 16:55
Časopis Rolling Stone označil lidi, kteří se prý dopouštějí zločinu proti přírodě
Investorský guru Warren Buffett
Investorský guru Warren Buffett | Foto: Reuters

New York - Šmelinář, falešný odpůrce, špinavá demokratka, popírací dříč, hráč s mocí, učenec, ten, kdo nic neví, uhelný baron nebo inkvizitor. Takhle barvitě otituloval nedávno americký časopis Rolling Stone sedmnáct "pachatelů", kteří podle něj chtějí Zemi roztavit v žáru globálního oteplování.

Jak? Buď tím, že tento klimatický jev, o jehož existenci se vedou spory, popírají, nebo že kopou za mocný těžařský průmysl. Redakce čtrnáctideníku je na opačném názorovém pólu než Václav Klaus a nijak se "neupejpá" to dát najevo. Český prezident se ale překvapivě do hitparády "ekologických zločinců" á la Rolling Stone nedostal.

Investuje do uhlí

Čestné místo na první stránce a velkou fotku k tomu jako bonus získal americký investorský guru Warren Buffett. Hlavně proto, že se nelichotivě vyjadřuje o legislativě, která nyní s velkými potížemi prochází americkým Kongresem. Zákon by měl omezit emise vypouštěné velkými znečišťovateli a zvýhodnit "čistší" energii na úkor tradiční. Tolik verze přívrženců klimatické normy.

Sám Buffett má pochopitelně jiný názor. Prý jde o "velkou daň - a nemá smysl to nazývat jinak". Výsledkem opatření bude podle něj jen to, že nemajetní Američané zaplatí za elektřinu mnohem víc než dřív. Druhým důvodem, pro který Buffett upadl u Rolling Stonu v nemilost, jsou jeho investiční počiny. Buffett totiž sází na to, že průmyslové giganty typu ropných společností čeká světlá budoucnost, a nikoli potupný úpadek. Jeho holding Berkshire Hathaway nedávno investoval do akcií těžařského gigantu ExxonMobil.

Loni v listopadu také "věštec z Omahy" vydal nezanedbatelných 26 miliard dolarů za železnici Burlington Northern Santa Fe, která každoročně přepraví 300 milionů tun uhlí. Šlo o největší akvizici za dosavadní Buffettovu kariéru. To podle analytiků znamená, že si je téměř osmdesátiletý investor prakticky jistý tím, že klimatická legislativa nemá šanci na úspěch.

Infobox

Původní znění článku najdete ZDE.

Umělé demonstrace

Hned za Buffettem následuje zpravodajský magnát Rupert Murdoch, který ovládá mimo jiné vlivný deník Wall Street Journal. Murdochovi časopis pro změnu vytýká, že zatímco ještě před několika lety plamenně hovořil o globálním oteplování coby "jasné, katastrofické hrozbě", dnes svůj postoj změnil. Média patřící do jeho impéria se podle Rolling Stonu stala "hlavním zdrojem dezinformací o klimatické změně".

Dalším mužem na pranýři je Jack Gepard, prezident American Petroleum Institute (API), což je vlivná asociace sdružující velké hráče v těžařském byznysu. Podle interního sdělení API, které se loni v létě dostalo na veřejnost, "koučoval" Gerard členské organizace, aby befelem vyslaly své zaměstnance na manifestace proti stanovení stropů pro emise skleníkových plynů.

Chybět ve výčtu nemůže ani Rex Tillerson, šéf těžařského gigantu ExxonMobil. Ten má podle Rolling Stonu na svědomí řadu hříchů: předloni utratil za lobbování ve Washingtonu 29 milionů dolarů, financuje prý "falešné výzkumy" zpochybňující dopady globálního oteplování a rafinovaně prosazuje daň z emisí. Proč to dělá? Podobná věc nemá podle expertů nikdy šanci v USA projít a propagace tohoto opatření je tak z Tillersonova pohledu naprosto bezpečnou záležitostí.

Co víc, v roce 2007 údajně utratil ExxonMobil sto milionů dolarů za inzerci, v níž se chlubil svými snahami na poli obnovitelné energie. Co na tom, že vlastní investice do této oblasti byly desetkrát menší.

Krkání nesmyslů

Jedinou ženou v seznamu je Mary Landrieuová, demokratická senátorka za stát Louisiana. "Přestože její stát bude klimatickou změnou těžce napaden, podobně jako Texas hurikánem Katrina, Landrieuová pravidelně straní svým sponzorům z energetického průmyslu," kritizuje ji Rolling Stone. Podobnou čočku dostal její kolega se Senátu, oklahomský republikán James Inhofe. Globální oteplování je podle něj "největší podvod, který kdy byl na Američanech spáchán", oxid uhličitý není "opravdový znečišťovatel" a stoupající hladiny oceánů mu nevadí, protože "pořád je ještě nahoře Bůh".

Za svou propagaci "čistého uhlí" se v žebříčku objevil také Dick Gephardt, bývalý politik a současný šéf lobbistické společnosti Gephardt Group. Nic takového jako "čisté uhlí", které je podle těžařského průmyslu alternativou k emisním limitům, prý neexistuje. Kritice redaktorů neušel ani George Will, novinářský kolega z televizní stanice ABC. Tento "učenec", jak ho ironicky otitulovali, prý pokračuje v "krkání klimatických nesmyslů zpoza svých želvovinových brýlí". Inovativními urážkami redakce Rolling Stonu nešetřila. Zda byl její článek jasnozřivým počinem, nebo spíš propagací názorů, které se dostávají na slepou kolej, se ukáže během několika let.

 

Právě se děje

Další zprávy