Zlepšete život prasnicím, varuje EU členské státy

ČTK ČTK
28. 1. 2013 18:26
Česko s plněním podmínek potíže více méně nemá, situaci ale bedlivě sleduje
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise na pondělním zasedání ministrů zemědělství pohrozila některým zemím Evropské unie právními kroky kvůli tomu, že jejich farmáři neplní pravidla týkající se životních podmínek prasnic. 

Česko s plněním podmínek potíže více méně nemá. Situaci bedlivě ale sleduje kvůli tomu, aby čeští producenti nebyli znevýhodněni proti konkurenci.

Pravidla začala platit od ledna letošního roku a zcela je dodržuje jen deset států. Mezi nimi jsou na rozdíl od ČR například Slovensko a Rakousko. 

V Česku normy splňuje 98,5 procenta farem, avšak 100 procent těch, které aktivně prasnice chovají.

Naopak v některých zemích podmínky splňuje jen 60 či 70 procent farmářů, podotkla náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková, která Prahu v Bruselu zastupovala. 

Upozornila ale, že po loňských zkušenostech s neplněním norem týkajících se pravidel pro chov nosnic je nyní unie aktivní a snaží se situaci řešit.

"Mluví (EK) o tom, že proti těmto státům bude zasahovat prostřednictvím řízení pro porušení smlouvy," řekla náměstkyně.

 Česko podle ní chce, aby pohoda zvířat byla dodržována v celé EU. Nedodržování pravidel má podle ní dopad jak na důvěru spotřebitelů, tak i na producenty v EU. "Chceme, aby všichni dodržovali tu směrnici tak, jak mají," zdůraznila Beneš Špalková.

Kvůli nedodržování norem se zemědělci obávali, že jejich produkty budou méně konkurenceschopné, protože do svých chovů museli investovat, zatímco někteří tak neučinili. 

Podle Beneš Špalkové se ale porušování pravidel v některých zemích do cen vepřového nepromítlo. "Zatím to nevypadá, že by ty problémy měly být. My jsem nicméně stále ostražití," poznamenala.

 

Právě se děje

Další zprávy