Zlato poskočilo na další rekord, všichni se bojí rizika

ČTK ČTK
18. 8. 2011 15:57
Investoři se do rizika nehrnou, cena zlata přesáhla 1817 dolarů
Investiční zlato.
Investiční zlato. | Foto: Reuters

Londýn - Cena zlata vystoupila na další rekord, vzhůru ji táhne horší makroekonomický výhled a také averze k riziku. Kvůli ní investoři přesouvají peníze do bezpečnějších aktiv, jakými jsou právě drahé kovy. Troyská unce (oz; 31,1 gramu) se tak vyšplhala nad 1817 dolarů (asi 30 882 Kč).

Cena zlata na promptním trhu, kde se obchoduje kov k okamžitému dodání, vystoupila až na 1817,90 USD/oz. Během dne tak zpevnila asi o 1,7 procenta. Později se mírně snížila a pohybovala se kolem 1816 dolarů. Cena se za tento měsíc ocitla na rekordu už podruhé.

Trh se obává hlavně výrazného zpomalení globální ekonomiky, které už naznačila data ze Spojených států i z některých zemí v západní Evropě. Za vážný problém trhy považují krizi kolem státních dluhů v eurozóně i vysoké zadlužení Spojených států. Spekuluje se ale také, že největší ekonomiky po obou stranách Atlantiku mohou upadnout do nové recese.

Předpoklad citelného zpomalení globální ekonomiky si vybírá daň i na jiných trzích. Kvůli očekávanému snížení poptávky se snižuje cena ropy a v prudkém poklesu pokračují akcie. Investoři se zbavují i takzvaných komoditních měn, což je hlavně australský a novozélandský dolar, do určité míry ale i dolar kanadský.


 

Právě se děje

Další zprávy