Zkrachovalá záložna půl miliardy na Česku nevysoudila

Tomáš Fránek
21. 1. 2010 15:05
Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Česká republika musí zaplatit kampeličce Pria jenom náklady řízení

Štrasburk/Brno - Zkrachovalá družstevní záložna Pria  nevysoudila na České republice u Evropského soudu pro lidská práva stamiliony za to, že na ni stát uvalil nucenou správu.

Česko ale musí zaplatit podle rozhodnutí štrasburských soudců přes šest set tisíc korun zástupcům kampeličku jako náhradu nákladů spojených ze soudním řízením. Pria po Česku přitom požadovala odškodnění převyšující půl miliardy korun.

Porušení práv bylo

Jde o jednu z největších částek, kvůli které byla Česká republika postavena před štrasburský soud.

Brněnská družstevní záložna Pria patřila mezi sedm největších záložen v zemi, 4000 lidí si u ní uložily téměř 300 milionů korun. Od roku 2000 byla kampelička v nucené správě, o čtyři roky později na ni byl vyhlášen konkurs. Šéf  kampeličky František Zoubek byl kvůli pochybným obchodům odsouzen do vězení na šest let.

Evropský soud už v srpnu roku 2008 rozhodl, že v případě kampeličky porušilo Česko právo na ochranu vlastnictví a právo na spravedlivé slyšení. Nevyhověl ale stížnosti samotných členů kampeličky, tu prohlásil za nepřijatelnou. A vyzval vládu a kampeličku k dohodě.

Vláda se ale znovu obrátila do Štrasburku s tím, že s vyplacením odškodného nesouhlasí. Podle vlády totiž neexistovala žádná souvislost mezi nucenou správou na kampeličku a ztrátami, které chce záložna vysoudit. Podle vlády nebyla kampelička schopna pokračovat v poskytování úvěrů, nucená správa byla jenom vyvrcholením špatného vedení založny.

Podle štrasburského soudu kampelička Pria nemá nárok na odškodnění. Evropští soudci navíc potvrdili, že v Česku se stále řeší spor o náhradu škody, ve kterém požaduje po státu kampelička přes miliardu korun. Podle původního rozhodnutí pražských soudů kampelička neměla na náhradu škody nárok. Nejvyšší soud ale toto rozhodnutí zrušil a nařídil nové projednání celé záležitosti.

Miliarda v Česku

Česko ale stejně bude spor s kampeličkou stát peníze z rozpočtu. Evropský soudní dvůr totiž kampeličce přiznal přes 620 tisíc korun jako náhradu nákladů u soudu. Česko musí náklady zaplatit do tří měsíců, kampelička původně požadovala vyplatit přes milion korun.

Kvůli hospodaření kampeličky Pria už padly také vysoké tresty. Nejvyšší soud potvrdil šestiletý trest za špatné hospodaření v záložně Pria předsedovi jejího představenstva a jednomu z lidí, kteří dali advokátovi plnou moc k žalobě na stát, Františku Zoubkovi.

Jeho dcera Kamila Březinová, která byla místopředsedkyní záložny, si odpyká tříletý podmíněný trest vězení. Dvojice je podle soudu odpovědná za to, že špatným hospodařením s vklady klientů přišla Pria o 23,3 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy