Zkrachovala Cool travel, letos zatím čtvrtá cestovka

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 8. 2009 17:00
Klientů s koupenými zájezdy je jen něco přes dvacet

Praha - Ještě před dvěma týdny nabízela cestovní kancelář Cool Travel desetiprocentní slevu všem zákazníkům zkrachovalé Tomi Tour. A dnes ji následuje do propasti úpadku. Velikostí se však Cool Travel nemůže s padlým gigantem srovnávat.

„Cool travel má v současnosti v zahraničí celkem čtyři klienty, a to na Maledivách a v Řecku. Dalších asi 18 klientů má zakoupené zájezdy do Řecka a Dubaje," říká mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Informaci o úpadku potvrdil také majitel kanceláře Vlastimil Homola.

Na českém trhu byla maličká Cool Travel nováčkem. Podle Okamury začínala před třemi lety jako agentura zaměřená na příjezdy zahraničních turistů do Česka. Letošní sezóna byla teprve druhá, v níž prodávala zájezdy českým turistům.

„V tomto případě se sešel vliv malé začínající kanceláře a krizového roku, který bohužel přišel už v její druhé sezóně," podotýká Okamura.

Bez dovolené bude přes 300 lidí

Vloni využilo služeb Cool travel 500 klientů, letos jich bylo o sto méně. Kromě těch, kdo už zájezdy zakoupili, měla cestovní kancelář rozjednané dovolené pro dalších 300 klientů.

Okamura i vzhledem k malému počtu zákazníků předpokládá, že mají reálnou šanci na vrácení celých zaplacených částek. Cestovka je pojištěná u Generali.

V každém případě lidí, kteří nemohou odjet kvůli krachu cestovky na dovolenou, bude u Cool travel několikanásobně méně než u Tomi Tour. Slovenská pojišťovna Union má v tomto týdnu zveřejnit konečné počty poškozených klientů i výši jejich odškodnění.

Cool travel se po kancelářích Tomi Tour, Balkan travel a Retur stala již čtvrtou zkrachovalou cestovní kanceláří letošní sezóny.

 

Právě se děje

Další zprávy