Zjištění z počítačů: Pracujeme o hodinu méně, než máme

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 4. 2012 7:30
Nejčastěji si lidé na počítači vyřizují e-maily, stále častěji chodí i na Facebook
Foto: Reuters

Praha - Zaměstnanci v Česku loni během pracovní doby věnovali v průměru 51 minut denně jiným věcem, než měli. Kromě toho, že si namísto plnění svých povinností vyřizovali soukromé e-maily, nejčastěji brouzdali na sociálních sítích, případně se věnovali online nákupům.

Vyplývá to z výzkumu společnosti truconneXion, která míru zneužívání pracovního času dlouhodobě sleduje.

Čím dál více osob míří na Facebook

Nejčastější činností, které se lidé na počítači místo své práce věnovali, bylo stejně jako v roce 2010 odpovídání na e-maily, které s jejich úkoly nijak nesouvisí.

Meziročně ale podíl této aktivity klesl a naopak přibylo osob, které trávily pracovní čas na sociálních sítích, především na Facebooku, v menší míře pak na Twitteru nebo Google+. Podle autorů zprávy sem zahrnujeme i české sítě, jako jsou Lide.cz, Spoluzaci.cz nebo Libimseti.cz

Více zaměstnanců se také přihlásilo na Skype nebo na ICQ.

"Zatímco v roce 2010 průměrně zaměstnanec strávil na sociálních sítích osm minut denně, o rok později to bylo již přes deset minut. Ve stejném období se zkrátila doba vyřizování soukromých věcí prostřednictvím e-mailu ze čtrnácti minut na dvanáct," komentuje Martin Hnízdil z truconneXion.

Stále populárnější je také nakupování v e-shopech. Méně lidí naopak hraje při práci hry nebo stahuje multimédia.

 

Zábavy v pracovní době ubývá

Jak uvádí autoři šetření, meziročně míra zneužívání pracovního času poklesla o 5 procent, což jsou na každého zaměstnance 3 minuty denně. "Od roku 2009 průměrný čas, který zaměstnanec věnuje na počítači soukromým aktivitám, poklesl o více než 43 procent," doplňuje Hnízdil.

Méně se zábavě a soukromým aktivitám věnují lidé mimo jiné proto, že přibývá firem, které sledují, co zaměstnanci na svém pracovním počítači dělají.

Nejvíce času připadá na nepracovní aktivity v pátek, což podle autorů není nijak překvapivé. "Lidé jsou unaveni a těší se na víkend," říká Jiří Halbrštát z agentury Manpower. V posledním pracovním dni zaměstnanci s počítačem stráví jinak než prací v průměru 88 minut.

Jiným věcem se pak lidé věnují především mezi 13. a 14. hodinou, tedy v době, kdy bývají obvykle po obědě a dopřávají si kávu. Nejpracovitější jsou naopak mezi 11. a 12. hodinou dopoledne, ukázal výzkum. "Odpoledne stále ještě pracujeme významně méně než dopoledne. V době od sedmi do dvanácti hodin soudě stihneme na počítači udělat 63 procent naší denní pracovní agendy," vysvětluje Robert Kleiner z truconneXion.

 

Právě se děje

Další zprávy