Živnostníci: Stát nám půjde po krku, krize nekrize

Karel Toman
10. 2. 2009 22:10
Stát myslí jenom na velké firmy
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kroměříž - Malé náměstí v malém městě a na něm malé obchůdky. A v nich velké starosti.

Stačí obejít pár živnostníků třicetitisícové moravské Kroměříže a máte jasno. „Kdyby z nás stát nedřel kůži, vede se mu teď líp," shodují se tamní drobní podnikatelé.

Podle statistik zaměstnávají v Česku majitelé firem s devíti a méně zaměstnanci třetinu lidí, na rozdíl od velkých podniků ale o jejich potížích není tolik slyšet. Problémy přitom nemají o nic menší.

Výjimku udělal premiér Topolánek až v sobotním rozhovoru pro MF DNES „Řadu let se tady poskytují pobídky velkým investičním hráčům, ale střední sektor fakticky žádnou takovou pobídku nemá," řekl. Tuhle větu ale můžete od živnostníků v různě jadrných obměnách slyšet v celé zemi už řadu let.

Příjmy živnostníků klesly i o polovinu

„Podpora drobného podnikání je u nás toho druhu, jaká se poskytuje praseti před zabíjačkou. Když o ní slyším, čekám zvýšení daní," hodnotí letitou státní politiku například kroměřížský knihkupec Jiří Dočkálek. Zaměstnává šest lidí a v lednu mu klesly tržby o čtyřicet procent. Jeho jediné štěstí je, že podniká ve vlastním domě a neplatí tedy nájem.

Právě o něm přitom premiér nepřímo mluvil: „Řada živnostníků je ohrožena. Stačí, když vám poklesnou tržby o třicet čtyřicet procent, a tu živnost nejste schopen udržet," řekl premiér.

Obchody a služby na malém kroměřížském Riegrově náměstí se podle místních propadly od deseti do padesáti procent.

Nejde přitom o žádnou legraci. Pokud jde o podíl firem s devíti a méně zaměstnanci, umístilo se Česko roku 2006 ve statistice Eurostatu s 95,2 procenty druhé mezi dvaceti evropskými zeměmi. Tyto malinké firmy v Česku tehdy zaměstnávaly 32,6 procent všech pracujících lidí.

Česko ale zároveň patří mezi země, kde to má drobné podnikání těžké. Když Světová banka sestavovala žebříček kvality podmínek pro rozvoj podnikání, skončilo Česko na 41. místě Podle Světové banky i živnostníků se v Česku drobným podnikatelům staví tak velké daňové a administrativní překážky, že jim prakticky nezbývá čas na samotné podnikání.

Stížnosti drobných podnikatelů jsou už léta stejné.

Náměstí vyznavače volného trhu

„Stát by měl přestat držet podnikatele pod krkem. Aby zase nepřišel nějaký ministr, že chce zvýšit daně, aby měl peníze pro nezaměstnané. Přece je v prvé řadě potřeba, aby těch nezaměstnaných bylo co nejmíň," uvažuje knihkupec Dočkálek v obchodě nedaleko domu, kde za říšského sněmu v revolučním roce 1848 nocoval František Ladislav Rieger - vyznavač hesla volného trhu „lassez faire, lassez passer" a zakladatel českého národohospodářství, po němž dnes náměstí nese jméno.

„Daly se tu úlevy velkým investorům. Ale co my? Vždyť to je nerovný boj, to je likvidace drobných podnikatelů," stěžuje si o kousek dál Zdeněk Gromes, který naproti barokního morového sloupu prodává zboží pro instalatéry. Podle něj se teď státu jeho politika vrací při velkých propouštěních v "montovnách," kde předtím draze dotoval vznik pracovních míst.

Středopravá vláda sice vloni podnikatelům daně snížila, tím ale citelnější úlevy skončily. Pokud jde o pobídky v těžkých časech, které zatím neoficiálně nadhodil vládní protikrizový tým NERV, hodnotí je živnostníci spíš střízlivě.

Na NERV tu nečekáme

„Žádný zázrak," utrousil na jejich adresu Gromes. „Snížit zálohy daně z příjmu je výborná věc, rychlé odpisy taky. I zavedení švarcsystému by teď mohlo podnikatelům usnadnit život, ale myslím, že je to v rozporu s evropským právem," uvažuje Dočkálek.

„Na žádný NERV nečekáme," tvrdí pro změnu automobilový závodník a zároveň jediný živnostník mezi kroměřížskými radními Michal Sum. Ve své autodílně a prodejně s autopříslušenstvím zaměstnává tři lidi a tržby mu poklesly o čtvrtinu.

Premiér Topolánek
Premiér Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

„Můj krizový plán? Omezit investice a udržet pracovní místo i za cenu nulového zisku. Podnikáme už několikátou generaci. Učili mně, že ve zlých časech není živnostenství o zisku ale o tom uživit sebe a své spolupracovníky. Tak to teď máme," tvrdí Sum.

Jako radní už navrhl, aby město letos podnikatelům ve svých nemovitostech odpustilo každoroční navýšení nájmu o inflaci, tedy o šest až sedm procent.

Ještě o něco skeptičtější jsou však kroměřížští živnostníci k otázce, jestli současná krize konečně dotlačí vládu přehodnocení přístupu k drobným podnikatelům a dopřeje jim léta slibované úlevy.

„Kdepak. Pořád nám půjdou po krku. Na velké podniky si tolik netroufnou, je to cesta nejmenšího odporu," nešetří kritikou knihkupec Dočkálek.

 

Právě se děje

Další zprávy