Živnostníci nebudou muset obíhat úřady, slibuje stát

ČTK ČTK
19. 3. 2013 15:26
Živnostenský rejstřík nyní obsahuje aktuální údaje o podnikatelích a provozovnách
Foto: Thinkstock

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu dokončilo projekt zabezpečení a rozšíření možného využití živnostenského rejstříku a jeho provázání se základními registry státní správy.

Živnostníci a malé firmy tak budu mít méně administrativy a nebudou muset tak často obíhat všechny úřady, informoval dnes na tiskové konferenci náměstek minstra průmyslu a obchodu Bedřich Danda.

Projekt, jehož realizaci MPO zahájilo v roce 2010, stál 95,6 milionu korun, přičemž 85 procent prostředků získal úřad z fondů EU.

Díky projektu obsahuje podle zástupců MPO živnostenský rejstřík aktuální údaje o podnikatelích a provozovnách. Údaje jsou navíc průběžně aktualizovány a nově propojeny s registry veřejné správy, které fungují od loňského roku. "Podařilo se tak jednoznačně zlepšit podnikatelské prostředí, zjednodušit procesy při vstupu do podnikání a celkově snížit administrativní zátěž podnikatelů o zhruba deset procent," uvedl Danda.

Do registru živnostenského podnikání, tzv. živnostenského rejstříku se zaznamenávají údaje o podnikatelích stanovené živnostenským zákonem. V současnosti je v rejstříku podle MPO vedeno 2,3 milionu podnikatelů, z toho 1,96 milionu fyzických osob a 362 000 právnických osob. V databázi je rovněž 602 000 provozoven.

 

Právě se děje

Další zprávy