Živě z Rigy: Rusko využije krize k znovuzískání vlivu

Karel Toman
11. 3. 2009 19:10
Cena reforem bude velmi vysoká, říká exministr Muižnieks
Foto: Aktuálně.cz

Nils Muižnieks

V letech 2002 až 2004 měl Nils Muižnieks na starosti rezort pro společenskou integraci. V kabinetu tehdy zasedal s dnešním premiérem Valdisem Dombrovskisem, který byl ministrem financí. Nils Muižnieks je profesorem na Litevské univerzitě a členem lotyšského Centra pro lidská práva a etnická studia. V roce 2006 byl jmenován viceprezidentem Evropské komise proti rasismu a intoleranci.

Riga /Od našeho zvláštního zpravodaje/ - Pokud jde o sociální napětí, bude cena reforem velmi vysoká, říká v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz Nils Muižnieks. Bývalý ministr lotyšské vlády tak upozorňuje na potíže, s kterými se může setkat záchranný plán tamní ekonomiky.

V letech 2002 až 2004 měl Muižnieks na starosti rezort pro společenskou integraci. V kabinetu tehdy zasedal s dnešním premiérem Valdisem Dombrovskisem, který byl ministrem financí.

A.cz: Lotyšsku hrozí státní bankrot. Půjčka, kterou získalo od Mezinárodního měnového fondu, má tvrdé podmínky, hlavně velké výdajové škrty. Jak dalece jsou tyto požadavky sociálně únosné?

Pokud jde o sociální napětí, bude cena reforem velmi vysoká. Je totiž pravděpodobné, že dopady vládních škrtů se projeví před červnovými volbami do obecních zastupitelstev a Evropského parlamentu. A když strany, které se na těchto škrtech podílely, neuspějí, bude pak pro kohokoliv mnohem obtížnější podobné kroky později přijmout.

A.cz: Existuje ale nějaká alternativa?

Alternativou je samozřejmě už jen kolaps ekonomiky a Lotyšska. Velké nebezpečí je hlavně v tom, že se různé skupiny jako odbory, farmáři, doktoři učitelé nebo důchodci začnou mobilizovat v protestech. A vláda by se je pokusila odvrátit tím, že jim začne házet peníze, protože tohle už si nemůže dovolit. Velkým testem tedy bude, jak dobře dokáže vláda „prodat" svou přísnost vůči těmto skupinám.

A.cz: Může s tím uspět?

Aby v tom uspěla, musí si být jista, že bolestná opatření budou rozprostřena rovnoměrně, že nevzniknou žádné pochyby o korupci ve vládě a o tom, kam záchranné peníze směřují.

Nils Muižnieks
Nils Muižnieks | Foto: Oficiální stránky lotyšské vlády

A.cz: Jaké jsou podle vás šance nového premiéra Valdise Dombrovskise na to, že krizi v zemi zvládne?

Má velmi těžký úkol. Nejenže musí velmi rychle seškrtat státní rozpočet, aby splnil požadavky Mezinárodního měnového fondu a ostatních mezinárodních věřitelů. Musí také řídit koalici čtyř stran, což není nikdy snadné. Je poměrně mladý, je mu třicet sedm, byl nějaký čas mimo zemi, takže není zapleten do místních korupčních skandálů, což mu je ke cti. To ale zároveň znamená, že není tak dobře informován jako jeho kolegové. Byl jsem s ním ve vládě, když byl ministrem financí - je to velmi chytrý chlapík, ale jeho úkol je skutečně velmi velmi těžký.

A.cz: Nediskvalifikuje ho před lidmi fakt, že měl tehdy ve vládě na starosti finance v „dobrých letech", která se nakonec až tak dobrá neukázala?

Léta, kdy byl ministrem, ještě mezi ta dobrá nepatřila. V té době vláda ve skutečnosti výdaje snížila, což bylo až do teď naposled, co něco takového udělala. A pak odešel do Evropského parlamentu. Takže do toho, co se s ekonomikou dělo pak, zapleten nebyl.

A.cz: Co  musí s Lotyšsko udělat, aby se podobná situace neopakovala?

To bylo velmi dobře známo už předchozí vládě. V prvé řadě je třeba zavést přísnou finanční disciplínu a netvořit rozpočtové schodky, zvlášť když ekonomika roste. Je třeba také dávat pozor na to, jak rychle vláda zvedá platy ve veřejném sektoru. Soukromý sektor totiž bude rychle následovat a když je zvýšení platů předčasné, vede ke snížení produktivity. Dále nesmíme spoléhat jen na finanční sektor, turismus a dopravu, ale také na nějakou vlastní výrobu a export, které nejsou tolik náchylné k ekonomickým výkyvům.

A.cz: Ovlivňuje nějak současná krize postoj Lotyšska k Rusku?

Myslím, že ne. Není příliš čas na nějaké zahraničně politické iniciativy, naše starosti teď souvisejí hlavně s domácí ekonomikou a volbami.

A.cz: Východoevropské země ale potřebují peníze, a těch má Rusko údajně stále dost ještě z dob drahé ropy. Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková už ostatně Rusko požádala o půjčku. Někteří experti v tom vidí riziko, že Rusko toho využije ke znovuzískání vlivu v regionu...

Ano, myslím že Rusko téhle příležitosti využije. Viděli jsme to v Kyrgyzstánu, Ukrajině i Gruzii. Rusko však také slábne. Tohle soupeření mezi Ruskem a Západem bude v regionu pokračovat, momentálně je ale ruská ekonomika velmi zranitelná a myslím, že na jaře bude sama ve velkých potížích. Rusko pak bude muset samo velmi opatrně přemýšlet, kde utratí své peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy