Zisky leteckých společností klesnou letos o polovinu

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 3. 2011 16:40
Dopravci mají už nyní malé marže, upozornil šéf IATA
Cena ropy bude letos dusit zisky leteckých společností.
Cena ropy bude letos dusit zisky leteckých společností. | Foto: Ludvík Hradilek

Ženeva - Zisky leteckých společností v letošním roce spadnou téměř o polovinu, mimo jiné i kvůli drahé ropě. Spočítalo to Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), která upravilo výhled pro letošní rok na 8,6 miliard dolarů z původních 9,1 miliardy, kterou předpovídalo v prosinci.

Nový odhad tak předpokládá silný propad zisků z loňského zisku 16 miliard dolarů.

"Cena za barel ropy je nyní podstatně výše než původních 84 dolarů v prosinci. Světová ekonomika sice má podle nových odhadů růst o půl procenta rychleji, než se předpokládalo, to však zvýšení nákladů nevynahradí. Zisky budou ve srovnání s loňským rokem poloviční a marže jsou na směšné úrovni 1,4 procenta," poznamenal šéf asociace Giovanni Bisignani.

Tato úroveň marže leteckým dopravcům nedává moc velký manévrovací prostor pro vyrovnání případných dalších ekonomických otřesů.

IATA zároveň varovala před hrozícím vyšším zdaněním, které by mohlo negativně ovlivnit zejména turistický segment, který je cenově velmi citlivý. Už v loňském roce se zvýšila daň například ve Velké Británii, Německu nebo Rakousku, letos tento krok zvažují další státy.

Cena ropy je nyní už o dvacet procent výš než byla v loňském roce a palivo tak bude tvořit 29 procent celkových provozních nákladů leteckých společností ve srovnání s 26 procenty v loňském roce.

Poptávka po letecké dopravě by podle IATA díky oživení světové ekonomiky měla růst u nákladní dopravy o 6,1 procenta a u osobní o 5,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy