Zisk záložen se loni smrskl na 25 milionů korun

ČTK ČTK
30. 3. 2014 9:53
Celková bilanční suma záložen se loni meziročně propadla o 7,6 miliardy na 31,6 miliardy korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tuzemských družstevním záložnám v roce 2013 klesl zisk na 25 milionů Kč z předloňských 304 milionů Kč. Ještě v pololetí byly kampeličky v zisku přes 82 milionů korun. Vyplývá to ze statistiky České národní banky, která dohlíží na finanční trh.

Důvodem propadu hospodaření je podle vyjádření Asociace družstevních záložen dopad rozhodnutí České národní banky vydaných vůči Metropolitnímu spořitelními družstvu (MSD) a záložně WPB Capital.

Počet členů 12 kampeliček loni klesl o 900 na 53 600. Celková bilanční suma záložen se loni meziročně propadla o 7,6 miliardy na 31,6 miliardy Kč. V objemu vkladů kampeličky přes růst stále zaostávají za ostatními finančními sektory. Například v podílových fondech měli Češi na konci roku uloženo 270 miliard korun, v penzijních fondech přes 280 miliard Kč a v bankách více než 1,5 bilionu korun.

Kapitál družstevních záložen meziročně klesl o téměř 400 milionů Kč na 3,96 miliardy Kč. Kapitálová přiměřenost sektoru stoupla na 14,34 procenta ze 13,27 procenta v prosinci 2013. Zákonný limit činí osm procent.

Záložny v problémech

Některé družstevní záložny se na jaře 2013 dostaly do problémů. MSD nemohl na základě rozhodnutí ČNB poskytovat úvěry a vyplácet vklady klientů, peníze mu kvůli podezřelým půjčkám zablokovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Městský soud v Praze pak poslal 23. prosince MSD do konkurzu.

V polovině května centrální banka zahájila správní řízení s družstevní záložnou WPB Capital. Vedení družstva se následně usneslo, že dočasně nebude přijímat nové členy, nové vklady a ani nebude poskytovat nové úvěry.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let minulého století transformoval a vklady klientů kampeliček rostou od roku 2002. Koncem 90. let se z kampeliček ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů.

Družstevní záložny musí nyní dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání. Všechny vklady fyzických osob v záložnách jsou stoprocentně pojištěny do 100 000 eur (2,74 milionu Kč). V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů.

 

Právě se děje

Další zprávy