Zisk ČEZ spadl o 34 procent, víc, než čekali experti

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 11. 2011 8:27
Společnost oznámila zisk po zdanění ve výši 26,4 miliardy korun, provozní zisk před zdaněním byl o 7 % nižší

Praha - O víc než třetinu se za tři letošní čtvrtletí propadl zisk energetického gigantu ČEZ. Podle zprávy zveřejněné na stránkách společnosti se zisk po zdanění snížil ve srovnání s loňským rokem o 34 procent na 26,4 miliardy korun.

To je ještě více, než předpokládaly předpovědi analytiků, kteří odhadovali, že  zisk klesne o pětinu na 31 až 32,2 miliardy korun. Zároveň se experti shodli, že energetický gigant, který dividendami štědře přispívá do státní kasy, bude mít potíže udržet výhled hospodaření na letošní rok, který předpokládal zisk 40 miliard korun.

ČEZ však svůj výhled pro letošek potvrdil, předpokládá čistý zisk 40,6 miliardy. "Provozní zisk před odpisy je očekáván ve výši 84,8 miliardy korun, což by oproti roku 2010 představovalo pokles o pouhých 5 procent, a to díky uskutečněným vnitřním opatřením zaměřeným na zvýšení efektivity, protože pokles cen elektřiny byl vyšší," uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Snížil se také provozní zisk před odpisy, který klesl o 6,9 procenta na 62,4 miliardy. ČEZ jako důvod uvádí například pokles realizačních cen elektřiny v důsledku hospodářské krize nebo nižší výrobu ve vodních elektrárnách kvůli horším hydrologickým podmínkám.

"Nejvýznamnějšími faktory vyvolávajícími pokles čistého zisku jsou zavedení nové darovací daně z emisních povolenek, posílení české koruny vůči euru, v němž Skupina ČEZ realizuje většinu tržeb, účetní vlivy přehodnocení akcií MOL v portfoliu Skupiny ČEZ a účetní dopad prodeje německých dolů MIBRAG," uvedla firma.

V ČEZ je letos rok změn

Experti k důvodům přidávali ještě zpomalení růstu ekonomiky, stagnující spotřebu elektřiny i odstávku Jaderné elektrárny Temelín, která trvala déle, než se plánovalo.

Pro ČEZ je letošní rok rokem změn. Premiér Petr Nečas v polovině září odvolal po sedmi letech z jeho čela Martina Romana, což poslalo akcie energetické firmy na nejnižší úroveň od března 2009. V souvislosti s bývalým generálním ředitelem se také po jeho odchodu objevila řada otazníků, zejména kvůli jeho vazbám na Škodu Plzeň.

Na Romanovo místo nastoupil Daniel Beneš, do té doby výkonný ředitel firmy a první místopředseda představenstva. Krátce po svém nástupu schválila dozorčí rada jeho návrh snížit počet lidí ve vedení firmy a vyměnit některé členy představenstva.

 

Právě se děje

Další zprávy