Zisk české lyžařské jedničky klesá, propouštět nechce

ČTK ČTK
19. 9. 2013 15:27
Sporten zvyšuje výrobu pro domácí trh, ve světě ale poptávka klesá
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tuzemský největší výrobce lyží Sporten letos očekává pokles výroby na 100 tisíc párů lyží a snowboardů po loňských 136 tisících. Může za to především propad celosvětové poptávky. Naopak u dodávek na domácí trh letos Sporten odhaduje meziroční nárůst až o pětinu.

Novinářům to ve čtvrtek řekl generální ředitel novoměstské společnosti Jan Hudák. Firma vyváží asi 80 procent své produkce.

Pokles světové poptávky se podle něj podepíše také na hospodaření firmy. Loňský zisk téměř deset milionů korun se tak zřejmě přiblíží k takzvané "kladné nule", což by se ale nemělo projevit na zaměstnanosti.

"Nebudeme propouštět ani letos. Chceme udržet kvalitu a věříme, že postoupíme na další trhy," řekl Hudák s tím, že firma například připravuje otevřít zastoupení ve Spojených státech.

Půjčovny vedou 4:1

Celosvětový pokles poptávky po lyžích je podle firmy způsoben několika důvody. Nízkou kupní náladou lidí, menším počtem dní, kdy uživatelé lyžují, vysokou technologickou kvalitou lyží i jejich životností a rozmachem půjčoven. Podle průzkumu největších prodejců lyží jsou ve světě na svazích čtvery lyže z půjčovny na jedny vlastní.

Ke specifikům českého trhu pak podle Sportenu patří například obliba hladkých běžkových lyží, zatímco na vývoz směřuje 85 až 90 procent běžek s takzvaným protiskluzem. "Český trh si na to nemůže zvyknout," poznamenal Hudák.

Výroba pro světové značky

Většina produkce Sporten jde na export do lyžařsky vyspělého světa, zejména na evropský, americký a japonský trh. Lyže jsou vyráběny pro vlastníky takových značek, jako je například Alpina, Asnes, Decathlon, OneWay a Rossignol, snowboardy pod značkou Goodboards, freeski lyže pod značkou Mountainwave a nově dodává výrobky i do obchodů Sport 2000. V loňském roce společnost vykázala obrat 187 milionů korun.

Majoritním akcionářem novoměstské společnosti se loni stala firma Wres, jejíž představitelé figurují například i v jihlavském Motorpalu. Většinový podíl akcií získala od B.G.M. holdingu v čele s Ladislavem Adamcem, synem bývalého komunistického premiéra.

 

Právě se děje

Další zprávy