Zisk Budvaru loni klesl, vydělal 223 milionů korun

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 7. 2013 14:01
Celkové tržby státního podniku loni vzrostly o pět procent na 2,158 miliardy korun
Foto: Ludvík Hradilek

České Budějovice - Budějovickému Budvaru loni klesl meziročně zisk o 7,1 procenta na 222,64 milionu korun. Na nižší výsledek hospodaření proti roku 2011 ve finanční oblasti měl vliv především kurz české koruny. Celkové tržby státního podniku loni vzrostly o pět procent na 2,158 miliardy korun. Pivovar uvařil 1,34 milionu hektolitrů piva, což je o 1,5 procenta meziročně více. Vyplývá to z výroční zprávy uveřejněné ve Sbírce listin.

Nárůst nákladů v cenách surovin, energií a obalovém materiálu se dařilo výkonově kompenzovat tak, že roční výsledky hospodaření v posledních třech letech vykazují minimální odchylky. Podnik i v letech ekonomické krize s poklesem spotřeby piva udržel svou finanční stabilitu.

Pivovar vyvezl nejvíce piva ve své 117 let dlouhé historii. K zákazníkům v 58 státech ho putovalo 657 311 hektolitrů. Upevnil tak své postavení exportéra číslo dvě s podílem asi 20 procent na celkovém vývozu českého piva. Zároveň měl z tuzemských pivovarů největší podíl exportu na vlastním výstavu, a to 49 procent. Třeba lídr trhu Prazdroj vyvezl loni 14 procent objemu svého výstavu, píše se ve výroční zprávě.

Hlavní značkou pro export zůstává Budweiser Budvar (včetně variant Budějovický a Czechvar). Klíčovým teritoriem pro Budvar zůstává západní Evropa. Spotřeba piva tam sice dlouhodobě klesá, ale prodej českobudějovického piva se neustále zvyšuje. Například v Německu, které je nejdůležitější exportní zemí Budvaru, se prodalo nejvíce piva v historii.

Pivovar, jenž zaměstnává 612 lidí, loni investoval do modernizace 293 milionů korun. Primárně směřovaly do obchodní činnosti, logistiky, úspor energií a vybudování vlastní stáčírny piva do plechovek a pětilitrových soudků.

 

Právě se děje

Další zprávy