Zimní zájezdy k moři se dobře prodávají

ČTK, eko
7. 11. 2005 14:30
Praha - Zimní zájezdy k moři kupuje stále více Čechů. Hitem je Egypt.

Shodují se na tom cestovní kanceláře. Nejlépe jdou na odbyt cenově příznivé zájezdy do blízkých oblastí. Hitem je tak již čtvrtým rokem Egypt. Stále více lidí ale vyráží v zimě za teplem také do vzdálenějších oblastí, jako jsou Brazílie, Thajsko, Kuba nebo venezuelský ostrov Isla Margarita. Letošní novinkou jsou zájezdy do Afriky.

Podle odhadů analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka by letos v zimě mohlo na pobytový zájezd k moři vyrazit až 100.000 českých turistů. Velké CK registrují meziroční nárůst prodeje o více než deset procent. Některé očekávají až o čtvrtinu více prodaných zájezdů.

Prodej podporují jednak nízké ceny, které v Egyptě již čtvrtým rokem způsobuje snaha tamních hoteliérů přilákat zpět turisty. Ti západoevropští totiž zemi přestali navštěvovat v obavách před terorismem. Ve vzdálenějších oblastech zase dosahují CK nízkých cen nasazením charterové letecké dopravy. Poté, co se na trh charterů vrátil národní letecký dopravce ČSA, který disponuje dálkovými letouny, začaly CK nabízet také oblasti, kam dříve letecké společnosti s letouny pro střední tratě nedoletěly. Ceny zájezdů ale snižuje také slabý dolar.

CK Exim Tours letos ze vzdálenějších oblastí nejlépe prodává svou loňskou novinku, venezuelský ostrov Isla Margarita. Podle obchodního ředitele Jana Koláčného je zájem také o Kubu. Obavy z hurikánů, které letos ostrov několikrát zasáhly, podle něho příliš klientů neodradily. V zimě, kdy CK zájezdy na Kubu nabízí, zde totiž sezona hurikánů není.

Čedok podle mluvčího Tomáše Brejchy zase ze vzdálenějších oblastí dobře prodává Brazílii a letos opět Thajsko, které loni zažilo útlum po katastrofické vlně tsunami. Rozbíhá se také prodej novinkových zájezdů do africké Gambie a na ostrov Zanzibar.

Vysoká poptávka po cestách do exotických oblastí z posledních let inspirovala letos CK Fischer, která přišla na trh se speciálním katalogem exotických míst. V zimě podle mluvčího Dana Plovajka CK nabízí 75 oblastí k trávení dovolené u moře. Zájem je hlavně o pobyty v místech s přímou leteckou dopravou, jako jsou Srí Lanka, Dominikánská republika nebo Kuba. Lidé se letos vrátí také na Maledivy, hodně se prodávají i cesty na Seychely.

Zimní dovolená u moře je podle Beránka pro naprostou většinu klientů druhou dovolenou v roce. Klientela, která si může dovolit pořídit si dva nebo více zahraničních zájezdů za rok, přitom nehledí na cenu a vybírá si obvykle luxusnější ubytování ve čtyř- a pětihvězdičkových hotelích a stravování typu vše v ceně.

V podstatě vyprodány už jsou silvestrovské zájezdy. Zatímco o Vánocích v minulých letech vyráželo do ciziny jen minimum Čechů, letos jejich počet podle Koláčného razantně roste. Nejméně se prodávají zájezdy na období v polovině prosince, kdy většina lidí dává přednost přípravě na Vánoce. Počet těch, kteří naopak před vánočním shonem do ciziny utíkají, se ale také zvyšuje.

 

Právě se děje

Další zprávy