Zetor už zase jede. Na traktorech vydělal přes 100 mil.

ČTK ČTK
19. 5. 2011 12:26
Zetor má do výroby připravený nový typ Maxterra

Brno - Do zisku se vloni přehoupl výrobce traktorů Zetor Group. Podle zveřejněných hospodářských výsledků vloni čistý zisk  činil 115,7 milionu korun. V minulých letech byla přitom skupina ve ztrátě.

Tržby z prodeje traktorů a traktorových komponentů dosáhly 3,6 miliardy korun. V porovnání s hospodařením skupiny v roce 2009, kdy tržby činily 3,4 miliardy korun, je to nárůst o osm procent.

Loni vyrobil Zetor 4492 traktorů včetně traktorových komponentů a prodal 4860 traktorů včetně traktorových komponentů.

"Auditované hospodářské výsledky za rok 2010 nasvědčují tomu, že restrukturalizační opatření přijatá v loňském roce pozitivně ovlivnily výsledky hospodaření celé skupiny," uvedl Martin Blaškovič, předseda představenstva ZETOR TRACTORS a.s. Tisková konference, na které výsledky zveřejnil, se dnes konala i k oslavám 65. výročí založení společnosti a zahájení výroby traktorů Zetor.

Zetory se vrací do Iráku

Na letošní rok firma plánuje investice ve výši 113 milionů korun.

Loni se Zetor vrátil zpět na některé trhy. Obnovil kontrakt s Irákem, letos tam expedoval 50 kusů traktorů. Firma zde v minulosti měla svou montovnu. O traktory Zetor je v Iráku zájem. Jezdí jich tu dnes kolem 60 000. Mezi nová teritoria patří Litva, Makedonie, Srbsko, Turecko, Alžírsko, JAR či Gruzie. Úspěchem je zdvojnásobení dodávek do Brazílie, která se stala pro Zetor předním odběratelem.

Podle Blaškoviče je ale pro Zetor rozhodujícím regionem střední Evropa.

Zetor chce začít vyrábět nový model traktoru Maxterra. Model je již vyvinut, ale sériovou výrobu zastavila krize. "Do roku 2014 jej chceme zavést do výroby," uvedl Blaškovič. Ten by měl pomoci k dosažení cíle vyrábět 10 000 traktorů ročně a dostat se na hranici středních evropských výrobců.

Skupina Zetor Group zaměstnávala ke konci roku 2010 celkem 744 zaměstnanců. Zvyšování jejich počtu bude podle Blaškoviče minimální.

 

Právě se děje

Další zprávy