Ženy jsou lepší šéfové, ale šéfuje jich málo. I v Česku

Veronika Skálová Veronika Skálová, Monika Horáková
18. 3. 2010 8:51
Češi hodnotí své šéfy nejčastěji jako ideální. Častěji však ženy než muže.
Generální ředitelka Vodafone Česká republika Muriel Anton je ve vrcholovém managementu spíš výjimkou.
Generální ředitelka Vodafone Česká republika Muriel Anton je ve vrcholovém managementu spíš výjimkou. | Foto: Vodafone

Praha - Jsou ženy lepší šéfové než muži? Podle českých zaměstnanců zřejmě ano, i když nad muži vedou jen o málo. Dobrá zpráva ale je, že Češi mají v nadpoloviční většině dobré nadřízené. Naznačuje to alespoň internetový průzkum, který uspořádala mezi více než čtyřmi tisíci zaměstnanci společnost Accor Services.

A zjistila, že plných 57 procent dotázaných přisuzuje svému nadřízenému kolonku "ideální šéf/šéfová". Průzkum přitom zahrnoval pět kategorií - krom ideálu, který byl jediným úplně pozitivním hodnocením, mohli respondenti svým hodnocením zahrnout vedoucí do škatulky ustrašenec, podrazák, diktátor nebo chytrák.

Kategorie nevybírali sami respondenti - ti odpovídali na deset otázek o svém šéfovi nebo šéfové a program pak na základě počtu získaných bodů vyhodnotil, kam takový vedoucí spadá. To vysvětluje i to, jak často splnili čeští nadřízení požadavky pro kolonku "ideál".

"Samozřejmě to neznamená, že by to byli vedoucí pracovníci bez jakýchkoliv chyb. Do této skupiny byli zařazeni ti, u kterých převažovali odpovědi vyjadřující ideální vlastnosti a schopnosti," uvedla Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Accor Services, která je vydavatelem stravenek Ticket Restaurant.

Jednotlivé kategorie i otázky sestavil tým expertů z oblasti managementu, personalistiky i řízení firem.

Mezi ideální šéfy patří 62 procent ženských nadřízených a 54 procent mužů. Chytrák byl druhou nejčastější kategorií s přibližně čtvrtinou posuzovaných šéfů - tady převažovali muži nad ženami, stejně jako u kategorie "diktátor, diktátorka".

Muži šéfují častěji

Průzkum také nepřímo poukázal na další zjištění - že mezi šéfy v Česku je převaha mužů. Respondenti totiž ve více než 70 procentech posuzovali mužské šéfy. To by přibližně odpovídalo loňskému zjištění společnosti CCB, že v 75 procentech firem ve vedení ženy úplně chybí nebo jsou v menšině.

Kvóty na počet žen například v politice, veřejných nebo vedoucích funkcích, jsou velkým tématem posledních let. Častým argumentem je, že ženy jsou v cestě na vrchol limitovány povinnou volbou mezi rodinou nebo prací.

Například Deutsche Telekom se kvóty zavést rozhodl a do roku 2015 chce mít ve vysokém a středním managementu 30 procent žen. Dosáhnout toho chce například možností částečných úvazků na vedoucích pozicích, flexibilní pracovní dobou, i nabídkou péče o děti, která by měla nadaným manažerkám kombinaci pracovního a soukromého života usnadnit.

České firmy kvóty nechtějí

Bič v podobě povinných kvót si nad sebe nechce pověsit většina velkých firem, které redakce Aktuálně.cz požádala o vyjádření k tomuto tématu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Rozhodujícím faktorem je pro nás to, zda se daný uchazeč hodí na danou pozici, či ne. Jakákoliv diskriminace, tedy i ta pozitivním směrem k ženám, by mohla způsobit, že stranou by zůstávali kvalitní kandidáti," uvedla tisková mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková.

Podobně se vyjádřila i společnost Telefónica O2. Plně sice podporuje zapojení žen do řízení společnosti, ale ne za cenu kvót.

Další společnosti se vysokým procentem žen v managementu mohou chlubit už nyní. "V loňském roce bylo v řídících pozicích České pojišťovny 41 procent žen a ve středním managementu 30 procent žen," konstatoval Václav Bálek, tiskový mluvčí České pojišťovny.

Přes třicet procent žen působí v současné době na vedoucích pozicích také v Komerční bance.

Částečné úvazky a práce odkudkoliv

Ženám, které nechtějí vybírat mezi kariérou a rodinou vychází vstříc Vodafone. Kromě možnosti částečných úvazků přišel s programem Flexi office, který má usnadnit návrat do práce matkám po mateřské dovolené.

"V rámci Flexi office zaměstnanci nejsou vázáni na své pracovní místo, ale sdílejí ho se svými kolegy a mohou díky vzdálenému přístupu pracovat téměř odkudkoli," upřesnila chod programu Alžběta Weinfurtová, PR Specialist Vodafone.

Hodnoceni pak tito lidé nejsou podle odpracovaných hodin, ale podle výsledků.

 

Právě se děje

Další zprávy