Ženám v Česku patří 4 procenta firem.

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 6. 2010 11:39
Ženy obvykle podnikají v obchodu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Deutsche Bank AG

Praha - Ženy v České republice vlastní okolo čtyř procent všech firem, tedy 15.000. Při příležitosti vyhlášení třetího ročníku soutěže Ocenění českých podnikatelek to dnes oznámila společnost CCB-Czech Credit Bureau.

V porovnání s průměrnými velikostmi českých firem  vlastní ženy obvykle menší firmy do 20 zaměstnanců a s obratem do deseti milionů korun.

Největší část (téměř 40 procent) podniků vlastněných stoprocentně ženami podniká v obchodu. Pětina se jich věnuje službám určeným pro podniky a okolo 12 procent pronájmům strojů a zařízení. Často podnikají také ve službách pro obyvatele, dopravě, cestovním ruchu a opravě motorových vozidel, pohostinství, dřevozpracujícím a polygrafickém či textilním, oděvním a kožedělném průmyslu

Podnikatelky mají vlastní soutěž

České podnikatelky budou letos potřetí soutěžit o ocenění. Účastníkem soutěže může být žena, která je stoprocentní majitelkou společnosti s více než deseti zaměstnanci a firma byla založená před rokem 2006. 

Do soutěže může být buď nominována na základě finanční analýzy o jejím podniku provedené společností CCB-Czech Credit Bureau, nebo se může sama přihlásit. Do nejužšího finále prošlo letos 123 finalistek. Vyhlášení výsledků bude na konci roku.

V loňském ročníku zvítězily Jana Erbová ze společnosti AC-T servis, Marta Slánská ze společnosti MAXIMA REALITY a Helena Mikulínová ze společnosti Callis Inter.

 

Právě se děje

Další zprávy