Žena nechce venkovní hospodu pod oknem. Případ pro soud

Tomáš Fránek
5. 6. 2012 5:30
Výsledek sporu bude důležitý pro povolování zahradních restaurací v Česku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Lipold

Brno - Soudy v Česku musí rozseknout neobvyklý spor, jehož výsledek bude důležitý pro povolování zahradních restaurací.

Majitelka bytu z Brna, která má zahradní restauraci v centru města jenom tři metry od oken, totiž zažalovala úřady za to, že se jí při povolání provozu restaurace neptali na její názor. Tím, že úřad povolil podnikatelský projekt, prý poškodil její právo na ničím nerušené bydlení.

Spory o provoz zahradních restaurací řeší města každoročně, časté jsou stížnosti lidí na hluk. Provoz zahradních restaurací už prověřovala třeba kancelář veřejného ochránce práv. Podle stanoviska ombudsmana musí města předcházet problémům a hlídat veřejný pořádek například pravidelnou kontrolou a omezováním otvírací doby.

Mám ji přímo u okna

Ženě z Brna se nelíbilo, že radnice městské části Střed povolila zřízení zahrádky nedaleko centra města - na spojnici ulici Pekařská a Pellicova. Žena se o povolení dozvěděla až ve chvíli, kdy bylo vydáno, nemohla tak uplatnit svoje námitky.

Paradoxně o rok dříve úřad stejnou zahrádku kvůli protestům lidí nedovolil.

Žena sice podala odvolání, ale úřad se jím už nezabýval. Proto se obrátila na soud.

"Povolením provozu zahrádky jsem dotčena na právu na klidné a ničím nerušené bydlení, neboť restaurační zahrádka je spojena s nadměrným hlukem," uvedla žena v žalobě.

Podle ní se vůbec nedají otvírat okna, hluk ze zahrádky vzdálené jenom tři metry je příliš velký. "Její provoz mi znemožňuje řádné užívání bytu," stěžovala si.

Úředníci městské části ve vyjádření k soudu poté uvedli, že zahrádku povolili na druhé straně spojnice ulice, a zvětšil se tak odstup od oken domu stěžující si ženy.

Omezení stačí

"Provoz zahrádky je časově omezen od 10 do 22 hodin a nemělo by docházet k rušení nočního klidu. Provoz zahrádky v denních hodinách je běžným uličním provozem, který by intenzitou provozu neměl přesahovat obvyklé hladiny hluku na veřejné pozemní komunikaci, kde se předpokládá provoz vozidel, jejich parkování či průchod pěších," uvedli zástupci úřadu.

Krajský soud v Brně pak žalobu ženy rovnou odmítl, vůbec ji neřešil. Podle soudců totiž žena neměla právo takovou žalobu vůbec podat.

Žena ale nakonec našla zastání u Nejvyššího správního soudu. Ten nyní nařídil znovuotevření celého sporu, odmítnutí žaloby neuznal.

Soudci tak musí znovu rozhodnout, zda úředníci postupovali v souladu se zákonem a zda měla žena právo předkládat námitky v řízení o povolení provozu zahrádky.

Dvacet let pro privatizaci. Podívejte se, jak dopadly slavné pražské hospody:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zajděte si do oblíbené restaurace.

 

Právě se děje

Další zprávy