Zemědělci v Česku o miliardy asi nepřijdou

Petr Havel
8. 10. 2008 11:02
Škrty v dotacích na zemědělskou produkci mají být minimální
Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Škrty v dotacích na zemědělskou produkci, které měly podle původních návrhů Evropské komise výrazně postihnout velké zemědělské podniky, by mohly být jenom minimální.

Poslanci klíčového zemědělského výboru Evropského parlamentu totiž v úterý večer podpořili návrh, který by velké podniky vůči malým při krácení dotací znevýhodňoval pouze v řádu několika procent. Aktuálně.cz to potvrdil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Je to úspěch 

Podle Miroslava Jirovského, předsedy Zemědělského svazu, který většinu velkých zemědělských podniků v Česku zastupuje, by v případě přijetí návrhu Evropského parlamentu na rozdíl od původní verze naši zemědělci nepřišli ročně o 6,5 až 7 miliard korun.

„Hodnotím úsilí naší zemědělské diplomacie velmi pozitivně a jsem rád, že se proti krácení dotací velkým zemědělským podnikům postavil i ministr Gandalovič," řekl Jirovský.

V současné době musí přitom země původní evropské patnácky povinně odvádět z dotací na zemědělskou produkci pět procent v rámci takzvané modulace na projekty rozvoje venkova.

Podle návrhu zemědělského výboru EP by se k těmto pěti procentům přidalo od roku 2010 dalších osm procent modulace a dále by byly o dotace na produkci kráceny pro jednotlivé podniky podle celkové výše dotací za rok, tedy podle velikosti.

Podniky s příjmy nad 100 000 eur by musely navíc odvádět na rozvoj venkova další procento z přímých plateb, podniky s příjmy nad 200 000 eur dvě procenta a největší podniky s ročními dotačními příjmy nad 300 000 eur tři procenta. Velké podniky by tak byly v krácení produkčních dotací znevýhodněny vůči malým pouze maximálně třemi procenty.

Česko se spojilo s Německem

"To by byl pro Česko výborný výsledek a my také pro takový závěr lobujeme jak u Komise, tak v parlamentu," řekl náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

"Ještě ale není vyhráno, do přijetí konečné podoby změn současné zemědělské politiky jsou ještě zhruba dva měsíce a rozhodující bude názor pléna parlamentu, Evropské komise a Rady ministrů," dodal Hlaváč.

Evropská komise původně navrhovala seškrtat dotace na produkci největším podnikům s příjmy nad 300 000 eur o 45 procent, s příjmy nad 200 000 eur o 25 procent a s příjmy nad 100 000 eur o 10 procent.

Poté se možné krácení produkčních dotací, zejména zásluhou Česka ve spolupráci s Německem snížilo zhruba na polovinu. „V takovém případě by naši zemědělci přišli ročně o více než tři miliardy korun," podotýká Jirovský. V nejnovějším návrhu by ale dosahovalo znevýhodnění velkých podniků řádově milionů.

Krácení dotací se v současné době Česka netýká. Povinnost odvádět část dotací na produkci do aktivit na rozvoj venkova budou mít až od roku 2013 poté, co bude v rámci EU sjednocen systém dotačních plateb.

 

 

Právě se děje

Další zprávy