Zemědělci chtějí vylévat mléko, nelíbí se jim ceny

Petr Havel
3. 11. 2008 16:20
Farmáři ze Šumperka připravují demonstraci
Foto: Ondřej Besperát

Praha, Šumperk - Demonstrativní vylévání mléka na pozemcích místního farmáře plánují v pátek zemědělci na Šumpersku.

Hlavním cílem je podle ředitele Okresní agrární komory Šumperk Radka Musila upozornit na současné nízké ceny mléka na tuzemském trhu, a naopak zbytečně vysoké ceny mlékárenských výrobků.

"Výkupní ceny mléka v Česku se v současné době pohybují v průměru kolem sedmi korun za litr, znám ale i farmáře, který dostal zaplaceno jen 6,30 koruny," řekl Musil. Takové ceny jsou podle něj pro zemědělce likvidační.

Statistiky na straně farmářů

Musil přitom poukazuje na to, že ceny za mléčnou surovinu za posledního půl roku výrazně poklesly, přesto ceny mlékárenských výrobků zůstávají vysoké. "Je třeba, aby se oživil odbyt mlékárenských výrobků, a to je možné jedině, když se sníží jejich ceny," uvedl ředitel.

Statistiky dávají zemědělcům za pravdu. Podle Českého statistického úřadu byla v polovině letošního roku, ve 26. týdnu, spotřebitelská cena litru polotučného mléka v Česku v průměru 17,35 koruny, v současné době (42. týden) je dokonce vyšší a dosahuje v průměru 17,68 koruny.

Jen o pár korun, ze 131,27 koruny v polovině letošního roku poklesla spotřebitelská cena kilogramu eidamské cihly, konkrétně na současných 125,04 koruny.

Cena mléka od zemědělců přitom od počátku roku klesla zhruba o 40 procent, z toho od poloviny roku asi o dvacet procent. Ještě na přelomu loňského a letošního roku prodávali zemědělci litr mléka za více než 10 korun, v polovině roku za zhruba 8,50 koruny, v současné době v průměru za něco málo přes sedm korun za litr.

Nedá se nic dělat

Protestující zemědělci ze Šumperka nemají ale podporu Agrární komory. Podle šéfa odboru evropské integrace komory Jiřího Felčárka nemá vylévání mléka smysl, protože nízké ceny mléka jsou v současné době v celé EU. "Není s tím možné nic dělat," uvedl.

Přebytek mléka v EU potvrzují i zpracovatelé. Výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského, Michal Němec, navíc upozorňuje na skutečnost, že i na zásobách mlékáren se hromadí mlékárenské výrobky s vyšší přidanou hodnotou, například sýry.

 

Právě se děje

Další zprávy